10+1 obiective turistice Dresda – Germania

Home // Blog // 10+1 obiective turistice Dresda – Germania
10+1 obiective turistice Dresda – Germania

Obiective turistice Dresda-minOrasul Dresda este situat pe valea fluviului Elba, la doar 30 de kilometri de granita cu Cehia si 144 de km  de Praga, si este inconjurat de unele dintre cele mai frumoase peisaje cu care se mandreste Germania. Dupa distrugerile semnificative pe care le-a suferit in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, la fel ca multe alte orase germane, dupa decenii de stagnare sub dominatie comunista, orasul a renascut acum din propria cenusa la fel ca celebra pasare Phoenix. Astazi se bucura de o viata culturala vibranta si multe dintre obiectivele turistice din Dresda au fost readuse la gloria pe care au avut-o odinioara, orasul recastigandu-si titlul de „cutia cu bijuterii” pe care l-a dobandit datorita colectiei sale impresionante de edificii ridicate in stil arhitectural baroc si rococo.

Haideti sa descoperim impreuna 10+1 obiective turistice ale orasului Dresda, locuri de neratat intr-un city break!

Pornim?

1. Biserica Frauenkirche  

Obiective turistice Dresda - Biserica Frauenkirche  

Biserica Frauenkirche din Dresda a fost construita intre anii 1726 – 1743, in stil baroc, urmand schitele arhitectului George Bähr, constructia religioasa devenind una dintre cele mai frumoase biserici din Europa acelor vremuri. In anul 1945, atunci cand orasul a fost bombardat, aceasta a suferit distrugeri masive, dar impresionantul proiect de reconstructie a resit sa ii aduca aduca farmecul si opulenta de odinioara.

Dupa unificarea Germaniei, din anul 1990, planurile reconstructiei s-au desfasurat rapid, utilizandu-se cele 4.000 de pietre originale ale constructiei, reusindu-se re-inaugurarea ei in anul 2005; biserica Frauenkirche reprezinta totodata un simbol al reconcilierii internationale dupa cel de-al doilea razboi mondial intrucat Marea Britanie, cea care a condus raidurile de bombardamente in aceasta zona a Germaniei, a contribuit cu peste un milion de euro in cadrul donatiilor pentru restaurarea bisericii din Dresden. Costurile reconstructiei Bisericii Frauenkirche s-au ridicat la 180 de milioane de euro, insa istoricii afirma ca a meritat suma investita deoarece aceasta reprezinta un reper in istoria Germaniei. 

Faima sa a atras atentia in toata lumea, fiind deja vizitata de milioane de turisti, impresionand atat prin arhitectura sa in stil baroc precum si prin decorurile interioare. De asemenea, daca ajungeti aici si urcati in varful Domului, veti avea parte de vederi minunate asupra pietei principale ale orasului – Piata Neumarkt.

Mai mult, trebuie sa stiti ca Biserica Frauenkirche gazduieste 180 de concerte si evenimente muzicale anual – asta da biserica, ar spune unii…     

Pentru cei care doresc sa viziteze Biserica Frauenkirche o puteti gasiti la adresa: Georg-Treu-Platz 3, 01067 Dresden, intrarea este libera. 

City Break DRESDA?

2. Palatul Zwinger   

Obiective turistice Dresda - Palatul Zwinger

Palatul Zwinger a fost construit intre anii 1710 – 1728, fiind opera arhitectului Matthäus Daniel Pöppelmann in colaborare cu sculptorul Permoser, si reprezinta exemplul cel mai bun de arhitectura baroca din Germania. Initial construit pentru a deservi o orangerie, utilizat apoi pentru a gazdui festivitatile de la curtea regala, a fost folosit pentru diverse expozitii de arta, iar in prezent gazduieste un complex muzeal, renumit pentru Colectia de Portelan din Dresda, instrumentele stiintifice expuse in Cabinetul Regal de Fizica si Matematica si impresionanta colectie de picturi gazduita de Galeria de Arta Veche. 

Palatul Zwinger se remarca si prin fantanile sale opulente precum si prin statuetele mitologice feminine. Printre cele mai cautate obiective turistice de aici se mai numara si Muzeul Zoologic si Muzeul de Istorie, ultimul ce prezinta o colectie impresionanta de arme din secolele  XV – XVIII.  

Va doriti sa vizitati Palatul Zwinger? Il gasiti la adresa: Sophienstraße, 01067 Dresden,  iar pretul unui bilet de intrare este de aproximativ 10 euro/persoana, minorii avand intrare libera. Daca doriti mai multe informatii accesati site-ul oficial al Palatulului Zwinger Dresda.

3. Theaterplatz si Semperoper 

Obiective turistice Dresda - Semperopera

Theaterplatz din Dresla este una dintre cele mai frumoase piete publice germane ce gazduieste numeroase minuni arhitecturale. Chiar in centrul pietei veti vedea cum troneaza statuia regelui Ioan, in timp ce pe partea vestica impresioneaza prin arhitectura sa Semperoper (Opera). Semperoper, cunoscuta initial drept Hoftheater, a fost construita in stilul renascentist italian intre anii 1871-1878 respectand planurile arhitectului Gottfried Semper, fiind si singurul teatru din Germania care poarta numele propriului arhitect.

Semperoper a fost distrusa in totalitate in anul 1945, insa a fost reconstruita cu o atentie deosebita asupra detaliilor arhitecturale si deschisa 40 de ani mai tarziu, in anul 1985. De-a lungul timpului, aceasta a fost martora mai multor evenimente de amploare, iar in prezent orchestra de stat din Dresden – una din cele mai renumite orchestre din lume, isi sustine concertele in minunata Semperoper.

Daca va doriti sa o vizitati puteti opta pentru un tur ghidat; veti fi uimiti de interiorul opulent, plin de catifea, brocarduri si marmura atent lucrata, toate contribuind la crearea unei atmosfere intime, insa recomandarea noastra este sa asistati la unul dintre spectacolele ce se tin aici; sala are o capacitate de 1.323 de locuri iar atmosfera la un eveniment in aceasta locatie este o experienta unica.

In plus, explorand imprejurimile, pe partea sud-estica a Theaterplatz veti gasi Altstädter Wache – vechea casa a garzii orasului, ce a fost construita in anul 1831 dupa celebra Casa a Garzii din Berlin, iar in partea de sud – est veti gasi Taschenbergpalais, un palat construit in stilul baroc ce dateaza din anul 1711.

City Break DRESDA?

4. Brühlsche Terrasse

Obiective turistice Dresda - BrühlscheTerrasse 

Nici un city break in Dresda nu este complet fara o vizita la Brühlsche Terrasse, cunoscuta si sub numele de „Balconul Europei, situat pe locul vechilor cetati din localitate; Brühlsche Terrasse a fost construita in anul 1738 ca o gradina privata, deschisa apoi publicului larg in anul 1814. Ca un aspect inedit, aici puteti admira sculpturile de pe scara infatisand, in imaginatia artistului, dimineata, dupa-amiaza si seara iar din structura originala puteti vedea Fantana Dolphin ce dateaza din anul 1749.

Sub Terasa Brühl’s se afla vechea Cetate Dresda, aceasta fiind si una dintre cele mai vechi structuri renascentiste ale orasului si tot aici veti vedea si poarta Brick, veche de 400 de ani, dar si relicvele sistemelor de aparare medievale, podul vechi si cazematele. Daca ati ajuns pana aici, nu omiteti Colegiul de Arta, construit in anul 1894 si Monumentul Moritz – cel mai vechi monument din Dresda, construit in anul 1553. Faceti-va timp si zaboviti cateva clipe pe Brühlsche Terrasse – privelistile care vi se vor dezvalui sunt incantoare, in special apusul!

5. Fürstenzug 

Obiective turistice Dresda - Fürstenzug

Fürstenzug din Dresda este o pictura murala ce infatiseaza procesiunea domnitorilor saxoni. Initial a fost pictata intre anii 1871 – 1876 pentru a sarbatori cea de-a 800-a aniversare a dinastiei Wettin, familia dominanta a Saxoniei. Pictura murala de 101 metri infatiseaza istoria familiei Wettin, cu portretele membrilor sai marcanti care au trait intre anii 1127 si 1904; este asezata pe peretele exterior al Stallhofului, situat in Piata Schlossplatz. Din cauza conditiilor meteorologice, imediat dupa finalizare, culorile au inceput sa se estompeze si din acest motiv opera a fost transferata pe gresie portelanata de Meissen intre anii 1904 -1907 pentru a se pastra cat mai bine; 24.000 de piese de gresie au fost folosite pentru a transfera pictura murala pe gresie iar rezultatul il puteti admira si in prezent.

City Break GENEVA?

6. Palatul Regal 

Obiective turistice Dresda - Palatul Regal

Palatul Regal din Dresda a fost construit in stil renascentist la sfarsitul anilor 1400; zidurile mari, impunatoare si portile inguste, menite a limita accesul in interior, vorbesc de la sine despre intentia de aparare cu care a fost acesta construit. Palatul regal a fost mistuit de un incendiu la sfarsitul celui de-al doilea Razboi Mondial iar reconstructia acestuia a inceput in anul 1985 cu scopul de a crea un complex muzeal. Astazi gazduieste colectiile de arta de stat din Dresda intre care si „Cabinetul monedelor” si „Colectia de desene si fotografii”, primele colectii ce s-au intors in muzeu dupa reconstructie.

Printre alte muzee pe care le puteti vedea aici se numara Neues Grünes, Gewölbe Historisches, Grünes Gewölbe, The Türckische Cammer (cu cea mai importanta colectie a Imperiului Otoman din lume), Rüstkammer, Muzeul de Istorie Dresda dar si  biblioteca de arta, galerii, etc.  In orice caz, daca ajungeti aici puteti fi siguri de un lucru – veti pleca mai bogati in cunostinte despre perioada renascentista… 

Adresa Palatului Regal este Taschenberg 2, Dresden, Saxony 01067, Germania, pretul unui bilet de intrare este aproximativ 12 euro/persoana si il puteti vizita  de Miercuri – Luni intre orele 10.00 – 18.00.

7. Catedrala Sf. Treimi din Dresda  

Obiective turistice Dresda - Catedrala Sf Treimi

Catedrala Sfintei Treimi sau mai simplu Catedrala din Dresda este ultima cladire din Dresda construita in stil baroc intre anii 1735 – 1739, insa si cea mai mare catedrala din Saxonia, de aproximativ 4.800 de metri patrati, proiectata de arhitectul italian Gaetano Chiaveri; interiorul il veti descoperi ca fiind unul bogat decorat, unde pana si balustradele si nisele sunt impodobite cu pietre pretioase. Tot in interior puteti admira o orga fabricata de Johann Gottfried Silbermann, un amvon rococo (un balcon caracteristic interioarelor bisericilor romano-catolice si protestante) realizat de sculptorul Balthasar Permoser dar si picturi de Raphael Mengs. 

Cripta Catedralei din Dresda, adaposteste 49 de sarcofage ale printilor si regilor familiei Wettin, dinastia dominanta din aceasta regiune, dar si inima regelui Augustus al II-lea. In acea vreme era dificil de construit o biserica catolica intr-un oras protestant chiar si pentru un rege, de aceea planurile constructiei au fost confidentiale o buna perioada de timp.

City Break DRESDA?

 

8. Calaretul de Aur si Palatul Japonez 

Obiective turistice Dresda - Calaretul de Aur

Statuia „Calaretul de Aur” il infatiseaza pe Augustus cel Mare, electorul Saxoniei si regele Poloniei, intr-o armura romana; monumentul se afla in piata Neustädter Markt si a fost construita sub semnatura sculptorului francez Jean Joseph in anul 1736. De alfel, Augustus cel Mare si fiul sau Frederick Augustus al II-lea sunt cei care au construit majoritatea cladirilor in stil baroc din Dresda, inclusiv Zwinger si colectiile de arta unice; dupa moartea lui Augustus cel Mare, orasul a devenit un important centru cultural iar Dresda a devenit cunoscuta ca fiind „Florenta de pe Elba„.

Tot aici puteti vedea Palatul Japonez, construit in anul 1737, cu o arhitectura baroca care surprinde vizitatorii prin varietatea decoratiunilor. Acesta a fost construit cu scopul de a adaposti colectia de portelanuri a regelui Augustus cel Mare, iar astazi gazduieste Muzeul Preistoric si de Etnologie.

9. Pfunds Molkerei 

Obiective turistice Dresda - Pfunds Molkerei

Daca v-ati planuit un city break in Dresda, nu va este permis sa nu faceti o oprire la Pfunds Molkerei, devenit un obiectiv turistic foarte cunoscut si apreciat. De fapt Pfunds Molkerei, nu este decat un magazin de produse lactate, insa nu orice magazin: este „cel mai frumos magazin de produse lactate din lume” confirmat prin intrarea sa in Cartea Recordurilor Guinness. Magazinul a fost infiintat in anul 1880 de fratii Pfund iar decorul surprinde pe fiecare turist care decide sa-i calce pragul.

Aici veti putea admira picturi impresionante realizate pe faianta, in stil neo-renascentist, cu motive pictate manual pe pereti si podea ce au fost realizate in departamentul de arta al fabricilor Villeroy & Boch.

Magazinul Pfunds Molkerei il gasiti la adresa: Bautzner Straße 79, 01099 Dresden si este deschis de Luni – Sambata intre orele 10.00 – 18.00; in afara faptului ca va veti simti ca intr-o galerie de arta, aveti ocazia sa incercati cele mai renumite produse lactate din zona!

10. Podul Loschwitz – Blasewitz   

Obiective turistice Dresda - Podul Loschwitz - Blasewitz

Podul Loschwitz-Blasewitz este un alt obiectiv turistic important din Dresda. Denumit si „Minunea Albastra” datorita culorii sale, podul a fost construit intre anii 1891-1893 cu scopul de a lega cele doua cartiere ale orasului Dresda – Loschwitz si Blasewitz, cunoscute in istoria orasului drept cartierele cu cele mai scumpe locuinte. Podul este situat pe fluviul Elba, in imediata apropiere a televiziunii si a funicularului Schwebebahn si a fost construit in cinstea regelui Albert; la momentul inaugurarii sale, podul Loschwitz-Blasewitz a fost considerat o minune inginereasca, fiind construit fara piloni de sustinere.

Legenda spune ca initial culoarea podului nu a fost albastra, ci verde, insa din cauza conditiilor meteorologice si odata cu trecerea timpului, culoarea acestuia a devenit albastra. Un fenomen aproape asemanator s-a intamplat si cu statuia Libertatii, care initial era de un aramiu inchis care in timp s-a transformat in verdele pe care il stim acum cu totii, asa cum va spuneam in articolul despre obiectivele turistice din New York.

Cu o lungime totala de 280 de metri si o inaltime de 12 metri, „Minunea Albastra” cuprinde doua cai ferate cu punctul de plecare din statia Koernerplatz:

  •  calea ferata aeriana construita intre anii 1898 – 1901, considerata si cea mai veche cale ferata aeriana a lumii va conduce in doar patru minute si jumatate la statia Schoene Aussicht, cu o diferenta de inaltime de 84 de metri. Daca sunteti pasionati de istoria transportului, aici aveti ocazia sa vizitati o camera a masinilor.
  • funicularul construit in anul 1895 va ofera privelisti minunate asupra orasului Dresden. Acesta va conduce 100 de metri mai sus de statia Koernerplatz, pana la Weisser Hirsch, unde se afla si restaurantul Luisenhof, unde puteti lua pranzul sau cina, un restaurant popular in randul locuitorilor.

City Break GENEVA?

11. Palatele Pillnitz 

Obiective turistice Dresda - Palatele Pillnitz

Palatele Pillnitz sunt un obiectiv turistic de neratat odata ajunsi in Dresden. Acestea se afla la doar 15 km de centrul orasului, iar complexul Schloss & Park Pillnitz este considerat unul dintre cele mai importante complexe japoneze din Europa. Puteti ajunge aici doar cu barca, trecand fluviul Elba.

 Pe malul fluviului Elba veti gasi Wasserpalais (Palatul de Apa) in timp ce pe cealalta parte puteti admira Bergpalais; cele doua cladiri au fost construite in anul 1722, dupa ideile arhitecturii baroce. La fel de important este si Palatul Nou, a carui constructie a fost finalizata in anul 1826, dar si Muzeul Breslelor.

Tot in cadrul complexului merita sa faceti o plimbare prin Schlosspark, unde veti descoperi o gradina cu o orangerie, foarte la moda in acele vremuri, un pavilon englez si unul japonez. Nu pierdeti din vedere nici camelia japoneza, o floare veche de 200 de ani! Un loc de vis am putea spune, cu diversitate culturala, peisaje frumos integrate asupra fluviului Elba, dar si asupra podgoriilor de vita de vie; o destinatie perfecta pentru iubitorii de cultura dar si un mod de a petrece o zi cu intreaga familie.

Daca va doriti o zi la Schloss & Park Pillnitz, trebuie sa stiti ca pretul unui bilet de intrare este de aproximativ 8 euro/persoana adulti si 6 euro/persoana copii, fiind incluse intrarile la palate, muzee inclusiv in parc.

Speram ca nu am omis nici un obiectiv turistic important al orasului Dresda… Voi pe care il preferati?

Pana data viitoare zbor lin!

Lasa un comentariu

Your email address will not be published.

Call Now Button