Distractiv, multicultural, interesant, primitor, surprinzator, cosmopolit – asa putem defini BERLINUL, capitala Germaniei si, dupa cum spun unii, capitala Europei (doar nu credeati ca UE se conduce din Bruxelles, nu?).
Dar, pentru ca suntem la categoria „obiective turistice”, haideti sa vedem ce poti face in Berlin intr-un city break sau intr-un sejur de cateva zile…
Decolam?
Admirati noaptea poarta Brandenburg (inima Berlinului)
Vizitati Poarta Brandenburg, cel mai reprezentativ monument din Berlin, de recomandat cand se lasa intunericul, poarta fiind luminata iar senzatia pe care ti-o confera privelistea fiind mult mai puternica decat daca ai vizita monumentul in timpul zilei. In plus, daca ajungeti la Berlin in timpul desfasurarii celui mai mare Festival al Luminilor, care anul acesta are loc intre 11 si 20 Octombrie 2019, cu siguranta veti fi cu atat mai uimiti de modul in care va fi pusa in valoare, cu ajutorul luminilor laser, acest impresionant monument si punct de referinta al capitalei Germaniei.
Poarta Brandenburg este cea mai veche cale de acces a Berlinului care inca mai sta in picioare. Construita intre anii 1788 – 1791 in timpul domniei lui Federic Guillermo II, de Carl Gotthard Langhans, dupa modelul portii de acces Acropole, din Atena, Poarta Brandenburg reprezinta un simbol al divizarii si reunificarii, un monument pe sub care au trecut atat tortele naziste in anii ’30, in cea mai neagra perioada a istoriei umanitatii, dar pe sub care au trecut si germani plangand de bucurie, dupa reunificarea celor doua Germanii, oameni care au fost despartiti vreme de mai bine de 50 de ani.
Astazi, Poarta Brandenburg se foloseste ca si punct de intalnire a berlinezilor la cele mai importante sarbatori locale. Fara dubiu, o vizita la acest obiectiv trebuie sa fie pe lista dumneavostra intr-un citybreak sau sejur la Berlin.
City Break Berlin?
Urcati in cupola Reichstag
Reichstag a fost sediul Parlamentului german si pe vremea nazistilor iar incendierea lui din noaptea de 27/28 Februarie a fost folosita de nazisti drept pretext pentru atacarea adversarilor politici.
Reichstagul nu a fost ocolit de distrugerile razboiului si a fost refacut dupa 1945; dupa reunificarea celor doua Germanii, in anii 90, faimosul arhitect britanic Norman Foster a fost desemnat sa se ocupe de restaurarea cladirii, acesta adaugandu-i actuala cupola de sticla pe care o putem admira si in prezent, Reichstagul devenind unul din obiectivele turistice cele mai vizitate din Berlin. Pentru a urca si a profita de frumusetea orasului nu trebuie decat sa va rezervati intrarea gratuita de pe situl Parlamentului german.
Pasiti pe urmele celui de-al treilea Reich
Daca sunteti pasionati de istoria celui de-al doilea Razboi Mondial aveti ocazia sa va alegeti unul din tururile care se organizeaza pentru a va indica locul exact unde se afla buncarul lui Hitler; administratia germana a decis sa nu instaleze nici macar o placuta care sa mentioneze acest lucru, nedorid sa marcheze pozitiv acest loc. Insa pentru cei care vor sa vada intr-adevar cum arata buncarul lui Hitller, la 2 km de acest loc exista o replica a buncarului, amenajata intr-un vechi adapost aerian.
Intr-un tur de patru ore veti mai avea sansa sa vedeti Muzeul Terorii, situat pe fostele sedii ale institutiilor naziste; este un muzeu in aer liber, unde vi se va prezenta in amanunt crimele comise de nazisti impotriva umanitatii. Tot in cadrul turului veti afla amanunte importante despre locul unde s-au luat cele mai importante decizii ale guvernului Hitler, respectiv, cladirea Reichstag.
Turul dureaza patru ore si costa in jur de 14 euro de persoana.
City Break Berlin?
Plimbati-va prin Piata Gendarmenmarkt
Gendarmenmarkt nu putea sa lipseasca din top 9 obiective turistice Berlin intrucat se spune ca ar fi piata cea mai frumoasa a orasului; spunem „se spune” deoarece pentru multi turisti aceasta este prea aglomerata pentru a fi cea mai frumoasa.
Totusi, unicitatea Gendarmenmarkt i se datoreaza celor doua catedrale care impart aceeasi cupola, Catedrala Franceza si Catedrala Germana. In centrul pietei putem gasi sala de concerte Konzerthaus, considerata a fi in top cinci a celor mai bune sali de concerte din lume datorita acusticii si amenajarii interioare. Daca sunteti melomani, va puteti rezerva un bilet la unul din concerte pentru a compara, de ce nu, cu acustica Ateneului din Bucuresti.
Daca va planuiti sa vizitati Berlinul in perioada sarbatorilor de iarna, trebuie sa stiti ca in aceasta piata se organizeaza cel mai frumos targ traditional de Craciun, unde puteti gasi, pe langa un autentic spirit al sarbatorilor si produse realizate artizanal de mestesugari din toate colturile lumii. A! Si, sa nu uitam – in apropiere de piata veti gasi un restaurant cu doua stele Michelin pe care noi l-am inclus in topul restaurantelor Michelin din Europa – restaurantul Fichers Fritz. Nu-l ratati, dar faceti-va rezervare din timp!
City Break Berlin?
Catedrala din Berlin – un „must” al obiectivelor turistice
Catedrala din Berlin a fost construita intre 1894 si 1905, in stil baroc, foarte aproape de Palatul Imperial al dinastiei de Hohenzollern; de aceea a activat ca si biserica imperiala iar astazi adaposteste multe din ramasitele membrilor familiei regale. Ca si in cazul majoritatii edificiilor din Berlin, cupola acesteia a fost grav afectata in timpul razboiului iar lucrarile de reconstructie au durat din 1975 pana in 2002; urmare a acestor eforturi, astazi se poate admira in toata splendoarea sa, asa cum arata la inaugurarea din 1905.
Catedrala din Berlin are una dintre cele mai frumoase privelisti asupra orasului. Nu va imaginati insa ca puteti ajunge sa admirati peisajul asa usor – trebuie sa faceti un mic efort si anume acela de a urca 270 de trepte (deloc practice!). Ce spuneti, va incumetati? Noi spunem ca merita efortul, mai ales daca vreti sa vedeti Berlinul de la inaltime.
Luati in vedere faptul ca aceasta catedrala dispune si de un lift pentru persoanele cu dizabilitati. Intrarea generala este in jur de 7 euro si redusa 5 euro (valabila pentru studenti, copii, pensionari si persoane cu dizabilitati).
Doresti sa vizitezi Catedrala din Berlin, cu una dintre cele mai frumoase privelisti asupra orasului?
Simtiti-va ca intr-o poveste in parcul Tiergarten
Parcul Tiergarten mai este numit si plamanul Berlinului. Un plaman de vreo 210 hectare, cu un pic mai mult decat Herastraul (care are in jur de 187 ha).
Parcul este locul preferat de relaxare al berlinezilor – aici va puteti tolani pur si simplu pe iarba, daca aveti parte de o zi insorita, iar daca sunteti o fire mai energica nu ezitati sa desoperiti parcul de pe bicicleta, sau vaslind cu barca pe lac. Veti ramane surprinsi de frumusetea locului si toata experienta va va conduce intr-o lume de basm. Tot aici puteti vizita Gradina Zoologica din Berlin, numita cea mai diversa gradina zoologica din lume!
City Break Berlin?
Vizitati macar un muzeu din cele cinci de pe Insula Muzeelor
Insula Muzeelor este o mica insula inconjurata de apele raului Spree si care isi trage numele de la faptul ca aceasta gazduieste cinci mari muzee: Muzeul Pergamentului (Pergamonmuseum), Muzeul Vechi (Altes Museum), Muzeul Nou (Neues Museum), Muzeul Bode (Bode Museum; facand o mica paranteza, de aici s-a furat cea mai mare medalie comemorativa de aur din lume in valoare de 1 milion de dolari) si Galeria de Nationala de Arta (Alte Nationalgalerie).
UNESCO a declarat Insula Muzeelor ca fiind parte a Patrimoniului Umanitatii in anul 1999. Va recomandam sa vizitati Muzeul Nou, unde veti putea gasi bustul lui Nefertiti sau Muzeul Pergamentului unde veti vedea colectii antice spectaculoase; totusi, daca aveti timp si in functie de preferinte, nu ratati nici celelalte muzee de pe insula.
Amintiti-va de Cortina de Fier si vizitati ce a mai ramas din Zidul Berlinului plus Charlie Point
Zidul Berlinului, numit si „Zidul Rusinii” a fost construit in anul 1961 si a separat cele doua Germanii (Germania Democrata si Germania Federala) pana cand a fost daramat, in noiembrie 1989.
Din zidul original care avea 155 de km, astazi veti mai putea descoperi doar cateva bucati din ceea ce a separat timp de 28 de ani familii si prieteni.
Nu ratati, daca vreti sa incercati o incursiune in istoria relativ recenta a celor doua Germanii si a intregului bloc comunist din perioada Cortinei de Fier: East Side Gallery – astazi cea mai mare galerie de arta in aer liber care se poate admira pe ceea ce a ramas din Zidul Berlinului, Memorialul zidului Berlinului (Bedenkstatte Berliner Mauer) – un muzeu in aer liber care aminteste vizitatorilor de perioada neagra a istoriei si nu in ultimul rand Charlie Point – punctul de trecere cel mai popular intre cele doua Germanii; astazi, in acelasi loc, un grup de actori imbracati in soldati americani si soldati sovietici incearca sa inveseleasca locul si sa va dea prilej de a face fotografii.
Cautati cel mai frumos pod din Berlin
Este un indemn pe care unii l-ar considera demn de Sisif: va vine sau nu sa credeti, Berlinul are mai mult de 900 de poduri, dublu cat ar avea, de pilda, Venetia. Pentru ca sa va ajutam, va spunem doar ca, pentru multi turisti, candidatul ideal pentru aceasta cautare ar putea fi Podul Oberbaumbrucke, situat pe raul Spree, perfect pentru a va putea face fotografii numai bune de postat urgent pe Facebook sau Instagram. Atentie insa! Aici, in jurul echinoctiului de toamna (22/23 septembrie) se organizeaza o bataie in toata regula cu rosii intre cartierele Krenzberg si Friedrichshain; daca nu va place sosul de tomate, in special pe haine, aveti grija sa observati batalia de la distanta!
Totusi, din 900 de poduri este imposibil sa multumim cu preferinta noastra pe toti cititorii – puteti sa faceti voi insiva, odata ajunsi aici, un top al celor mai frumoase poduri din Berlin. Nu uitati sa ne trimiteti si fotografiile voastre! 🙂
City Break Berlin?
Incercati currywurst – cel mai renumit fel de mancare fast-food din Berlin
La Berlin este obligatoriu sa incercati si mancarea lor de strada – va recomandam un currywurst (mancarea emblematica a orasului) sau un kebab – intalnit mai des decat la Istanbul. Nu va mirati, turcii se simt la Berlin asa cum se simt la ei acasa!
Daca vreti sa incercati cel mai bun currywurst din Berlin, localnicii si site-urile de profil ne indeamna sa incercam Curry 36 pe care il gasiti pe Mehringdamm 36, Berlin. Aici ar fi cel mai bun, dar asta nu inseamna ca celelalte locatii din capitala Germaniei nu gatesc un currywurst pe cinste. Oricum ar fi, nu uitati sa stingeti iuteala mancarii cu o bere locala (germanii sunt mari iubitori de bere si inventatori ai Oktoberfesturilor, nu-i asa?) sau cu o limonada, dupa preferinte. Mai este o optiune, pentru cei pasionati de dulciuri, exista o tentatie de nerefuzat – ciocolata Ritter, pe care o puteti degusta la sediul Ritter, avand o gama variata de a alege din zeci de sortimente…Suna tentant, nu-i asa?
V-am convins? Si aici sunt doar o parte din activitatile pe care le poti face intr-un city break la Berlin…
In orice caz, daca va hotarati, scrieti-ne la rubrica de contact. 🙂
Foarte frumos și bine închegat articolul ! De mare ajutor...
sa vad frumoasa ITALIE , a fost,este si va fii...
Nici pe mine nu m-a dat pe spate Saint Tropez...