Cele mai importante 5 obiective turistice din Bratislava

Home // Blog // Cele mai importante 5 obiective turistice din Bratislava
Cele mai importante 5 obiective turistice din Bratislava

Bratislava, capitala Slovaciei, o capitala ce se afla chiar in „Inima Europei”, atrage an de an tot mai multi turisti dornici sa-i descopere obiectivele turistice istorice si culturale.

Va ganditi sa plecati intr-un city break intr-o capitala europeana linistita si inca nedescoperita de marea masa a turistilor? Va spunem ca Bratislava este alegerea potrivita! Iata care sunt cele mai importante obiective turistice din Bratislava pe care le poti vedea intr-un city break…

 

1. Castelele din Bratislava  – castelul Hrad si castelul Devin

Bratislava are doua castele pe care merita sa le vizitati (apropos, stiti care sunt cele mai impresionante Castele din Europa unde va puteti caza?) – primul este Castelul Bratislava sau Hrad asa cum il numesc localnicii. Acesta este situat pe un deal, pozitionare care ii confera privelisti magnifice nu numai asupra orasului – de aici puteti vedea Austria si Ungaria iar in zilele senine chiar si Viena; nu e de mirare ca acest castel a devenit un simbol al Bratislavei. Construit in stilul gotic renascentist, initial folosit pe post de fortareata, castelul Hrad dateaza din secolul al XII-lea si este unul dintre obiectivele turistice cele mai vizitate din Bratislava. Acesta a suferit in anul 1811 un incendiu devastator, insa a fost reconstruit intre anii 1954-1968; multi il identifica vizual cu o masa cu capul in jos, pozitie in care turnurile ar reprezenta picioarele „mesei”. 

Obiective turistice Bratislava - Castelul Bratislava

Departe de a fi o „masa”, castelul impresioneaza atat prin arhitectura sa, prin zidurile mari, impunatoare cat si prin cele patru turnuri in care puteti urca si admira imprejurimile. Cel mai important turn al Castelului din Bratislava este Turnul Coroanei, cel care gazduia impresionantele bijuterii ale domnitorilor, de unde si-a dobandit si numele.

Castelul din Bratislava adaposteste astazi Muzeul de Istorie si Muzeul National, ce cuprind o colectie impresionanta de nu mai putin de 3500 de picturi, statuiete, obiecte bisericesti si alte marturii ale timpurilor. Aici veti vedea portretele casei regale, cum ar fi portretul Mariei Tereza si cel al Mariei Antoaneta. Langa Castel puteti vedea si astazi fantana adanca de 80 de metri din care se aprovizionau cu apa locuitorii care se adaposteau aici. 

Castelul din Bratislava contine trei porti cu o deosebita insemnatate istorica: Poarta Viena ce a fost construita in anul 1712, Poarta Sigismund, construita in secolul al XV-lea si Poarta Nicolae construita in secolul al XVI-lea. Domeniul Castelului Bratislava cuprinde un ansamblu de cladiri si curti interioare care va indeamana sa le descoperiti la pas, cladiri cu o valoare istorica deloc de neglijat, iar in interiorul curtilor nu puteti omite Biserica Sf Salvador ce dateaza din secolul al IX-lea.

Si, pentru ca vi se va face foame cu siguranta, tot aici aveti posibilitatea sa degustati preparate cum numai la castel puteai manca in cadrul unui restaurant tipic medieval. In plus, cateva magazine cu suveniruri va indeamna sa va amintiti de frumoasa Bratislava si atunci cand veti ajunge acasa.  

Castelul Bratislava este si gazda mai multor concerte si festivaluri, iar acestea se desfasoara in fosta capela din spatele castelului, acolo unde se afla si o sala de concerte.

Castelul este deschis in fiecare zi a saptamanii intre orele 9.00 – 19.00, pretul unui bilet de intrare este de doar 3 euro/persoana, copiii cu varsta de pana la 5 ani au intrare libera; deasemenea, elevii, studentii si pensionarii platesc 2 euro/persoana

Al doilea castel despre care va vorbeam mai sus este Castelul Devin, situat la confluenta Dunarii si raului Morava; acesta a fost construit in stil gotic si dateaza inca din Evul Mediu – exista dovezi care marcheaza existenta sa in anul 846. Castelul Devin a fost ulterior reconstruit in stil renascenist. De-a lungul vremurilor a fost locuit de colonisti, celti si romani si a reprezentat un punct important in asigurarea securitatii rutelor de comert, acest fapt datorandu-se pozitiei sale geografice strategice.

Castelul Devin este unul din castelele care se poate mandri ca nu a fost cucerit niciodata si a incetat sa mai fie ocupat atunci cand Regatul Ungariei s-a alaturat monarhiei habsburgice.

Castelul Devin este o ruina din anul 1809, atunci cand a fost distrus in trecerea sa de armata lui Napoleon, dar il puteti vizita si ii puteti afla intreaga istorie; mai mult, peisajele si privelistea pe care o ofera asupra Dunarii va rasplatesc efortul depus.

Obiective turistice Bratislava - Castelul Devin

City Break BRATISLAVA?

2. Bisericile din Bratislava – biserica Sf. Martin si biserica Sf. Elisabeta  

 Situata la marginea centrului vechi din Bratislava, Biserica Sf Martin este cea mai importanta structura gotica a orasului. Aceasta a fost construita initial in stil romanic in secolul al XIII-lea, cladirea suferind in timp unele modificari – cea mai importanta modificare, cea care i-a definit oarecum si stilul arhitectural, este aceea ca i s-a adaugat un hol gotic la sfarsitul secolului al XIV-lea.

In secolul al XIV-lea, Biserica Sf. Martin a devenit locul unde domnitorii maghiari au fost incoronati pana la sfarsitul secolului al XIX-lea – inclusiv Maria Tereza a fost incoronata aici. Un fapt inedit in ceea ce priveste modalitatea in care a fost Biserica Sf Martin inaltata este ca ea a fost construita ca parte integranta a zidurilor fortificatiei, asa cum puteti vedea in fotografia de mai jos.

Obiective turistice Bratislava - Biserica Sf Martin

Daca ajungeti aici, nu omiteti statuia Sfantului Martin, ce dateaza din secolul al XVIII-lea, scullptata in stil baroc de catre Raphael Donner, coroana Sfantului Stefan, o replica a coroanei regale maghiare, inalta de un metru, asezata pe turla bisericii, la o inaltime de aproximativ 85 de metri deasupra orasului dar si vitraliul Sfantului Martin, situat in corpul principal.

Cea de-a doua biserica pe care dorim sa o mentionam, Biserica Sf. Elisabeta sau Biserica Albastra asa cum este ea cunoscuta turistilor datorita culorii fatadei, a fost construita in anii 1909-1913 in stilul Art Nouveau, devenind apoi una dintre cele mai atragatoare cladiri nouveau din Bratislava. Fiind proiectata de arhitectul Ödön Lechner, biserica impresioneaza atat prin arhitectura exterioara cat si prin cea interioara, ambele fiind pictate in nuante de albastru deschis; chiar si acoperisul este realizat din ceramica de culoare albastra!

Obiective turistice Bratislava - Biserica Albastra

Turla bisericii Elisabeta impresioneaza prin inaltimea sa, avand nu mai putin de 36,8 metri. Noi va recomandam sa o notati pe lista voastra de obiective turistice de vazut in Bratislava intrucat este un obiectiv cu o arhitectura aparte. O macheta a Bisericii Elisabeta gasiti si in Parcul Mini Europa din Bruxelles si este prezenta acolo ca un simbol al Slovaciei.

Obiective turistice Bratislava - Biserica Albastra, interior

City Break BRATISLAVA?

 

 

3. Centrul Vechi din Bratislava – Poarta si Turnul lui Mihail 

Istoria orasului vechi dateaza de la inceputurile Bratislavei medievale, inca din secolul al XIII-lea, si este un loc in care se pare ca istoria a ramas pe loc. Si ce poate fi mai frumos decat sa va plimbati pe stradutele inguste, pavate cu piatra, sa observati statuile din bronz adaugate parca in peisaj pentru a inveseli admosfera? Aici veti intalni statuia cea mai populara din centrul Vechi al Bratislavei – Cumil, ce infatiseaza un batran iesind dintr-un canal. „Batranelul” este atat de popular incat toata lumea sta la coada sa se fotografieze cu el…

Obiective turistice Bratislava - Centrul vechi, Cumil

Printre strazile inguste fermecatoare veti descoperi multe alte obiective turistice – amintim doar Capela Sf. Ladislau, un exemplu de arhitectura neogotica ce cuprinde picturi din secolul al XV-lea; cladirea adaposteste Muzeul orasului Bratislava, ce are in curtea municipala mobilier medieval dar si o expozitie de obiecte medievale.

Vizitarea centrului vechi presupune neaparat si o oprire la Poarta si Turnul lui Mihail. Turnul este impresionant – inalt de aproximativ 170 de metri este unul din cele mai cunoscute obiective turistice din Slovacia fiind si cea mai veche constructie ce a reusit sa ramana in picioare intacta pana astazi. Aceasta dateaza din secolul al XIV-lea si a fost la origine o fortificatie medievala. Poarta lui Mihail facea parte din intrarea principala intr-un intreg sistem de fortificatii ce cuprindea doua bastioane, un oras, o capela si podul deasupra apei. Chiar in spatele Portii puteti vedea cea mai ingusta casa din Slovacia, o cladire mai neobisnuita. 

Obiective turistice Bratislava - Centrul Vechi

Turnul lui Mihail adaposteste astazi un Muzeu ce prezinta istoria orasului fortificat. Zona din jurulul turnului este impresionanta iar daca sunteti mai romantici din fire, faceti o plimbare pe strada Baštová, ce se afla in imediata apropiere a portii; se spune despre ea ca este locul cel mai romantic din Bratislava, unde veti putea de asemenea gusta din preparatele tipice slovace, deloc de neglijat, intr-un cadru intim oferit de restaurantele din zona.

City Break BRATISLAVA?

4. Palatele din Bratislava – Palatul Patriarhal si Palatul Grossalkovich

Palatul Grossalkovich  este locul unde astazi locuieste si isi exercita manadatul presedintele Slovaciei, fiind totodata si cel mai popular obiectiv turistic. Acesta este situat in imediata apropiere a Palatului de vara al Arhiepiscopului. 

Obiective turistice Bratislava - Palatul Grassalkovich

Palatul Grossalkovich a fost construit in anul 1760 de arhitectul Anton Mayerhofer, pentru un mare nobil maghiar, Contele Antal Grossalkovich, de aici revenindu-i si numele, respectand arhitectura stilului baroc si rococo. In anul 1909 acesta a fost ocupat de Comandamentul Teritorial Mondial, iar de atunci pana astazi a devenit resedinta tuturor presedintilor capitalei slovace.

Daca ajungeti la Palatul Grossalkovich dedicati-va timp pentru a pasi in gradina franceza care impresioneaza fiecare turist prin coloritul florilor dar mai ales prin asezarea lor perfect simetrica.

Palatul Patriarhal a fost construit intre anii 1778-1781 in stil arhitectonic clasic, devenind una dintre cele mai reprezentative cladiri arhitecturale ale stilului clasic din Slovacia; acesta a fost construit pe terenul unui patriarh slovac – patriarhul Esztergom si contine numeroase statui ale patriarhilor tuturor timpurilor ce au iluminat spiritual slovacii. 

Obiective turistice Bratislava - Palatul Patriarhal

Palatul Patriarhal adaposteste mai multe colectii de arta, printre care colectia de portrete ale conducatorilor maghiari dar si o colectie rara de tapiterii englezesti ce dateaza din secolul al XVIII-lea, tapiterii regale concepute special pentru domnitori si regi ce a fost gasita atunci cand palatul a fost reconstruit. In plus, sala oglinzilor este impresionanta pentru orice vizitator dar si cele cinci saloane mobilate cu mobila de epoca si numite dupa culorile ce se regasesc pe ziduri: salonul verde, maro, albastru, rosu si auriu.

Evenimente istorice importante au avut loc de-a lungul timpului aici – amintim de Tratatul de la Bratislava intre Franta si Austria care a fost semnat in Salonul Oglinzilor pe data de 26 decembrie 1805. Astazi, Palatul Rezidential adaposteste Primaria orasului Bratislava, iar camera oglinzilor este folosita pentru a gazdui diferite concerte si festivitati.

Aceste doua Palate nu sunt singurele pe care le puteti vizita in Bratislava. Printre Palatele pe care le mai puteti vedea in Bratislava amintim Palatul Episcopului, Palatul Mirbach, Palatul Palffy, Palatul Camerei Regale, Palatul Leopold de Pauli, fiecare adapostind colectii valoroase de pictura, istorie, carti valoroase, fiecare constituind un exemplu istoric valoros al arhiecturii si fiecare distingandu-se prin particularitati diferite. Voi decideti, odata ajunsi aici, care palat este in topul preferintelor voastre! 

City Break BRATISLAVA?

5. Podul SNP din Bratislava

 

Obiective turistice Bratislava - Podul SNP

Podul SNP sau Podul Nou asa cum il mai denumesc slovacii a fost construit intre anii 1993-2012 devenind si cel mai lung pod suspendat pe cabluri din lume. Cu un singur stalp inalt de 84,6 metri si cu o lungime totala de 430 de metri, podul a devenit un obiectiv turistic foarte popular datorita formei de farfurie zburatoare din varful turnului, unde gasiti si un restaurant, Restaurantul UFO (cum altfel putea fi denumit?) cu fineturi culinare demne de marile bucatarii cu stele Michelin. Va recomandam sa traiti o astfel de experienta in care veti beneficia de o priveliste incantatoarea asupra Dunarii si asupra intregii Bratislave. Veti descoperi un restaurant elegant, intr-un decor intim, ideal pentru o cina in doi! 

Obiective turistice Bratislava - Restaurantul UFO

Restaurantul UFO este deschis zilnic intre orele 12.00 – 23.00, iar pretul pentru un fel principal este intre 22-30 de euro/persoana. Poate ca vi se pare mult, insa merita sa va delectati papilele gustative cu cele mai fine preparate intr-un asemenea decor si la o asemenea inaltime.

V-au placut sugestiile nostre pentru un city break in Bratislava? Daca v-am convins, stiti unde ne gasiti pentru a va rezerva biletele de zbor si cazarea.

Pana atunci, zbor lin oriunde va poarta gandul sau liniile aeriene! 🙂

P.S: Pentru cei care isi doresc sa vada frumusetile Bratislavei prin alti ochi, ENJOY!

 

 

 

 

Lasa un comentariu

Your email address will not be published.

Call Now Button