Obiective turistice Varsovia

Home // Blog // Obiective turistice Varsovia
Obiective turistice Varsovia

Varsovia. O capitala ce are atat de multe de oferit turistilor care ajung aici dar care este atat de putin vizitata de catre romani. Motivul? Din cate ne-am dat seama si din cate si-au data seama si alti consultanti in turism, romanii nu cunosc obiectivele turistice din Varsovia. Pentru ca realizam ca nu este vina acestora ci vina noastra, a celor care trebuie sa prezentam obiectivele turistice ale destinatiilor catre care dorim sa ii indrumam, ne-am gandit ca astazi sa prezentam, pe cat putem, principalele obiective turistice din capitala Poloniei. Veti fi uimiti cate puteti vedea aici…

Decolam?

Varsovia – o capitala curata, frumoasa, plina de atractii si obiective turistice

Varsovia este una dintre cele mai frumoase capitale europene; ca si capitala a Poloniei, Varsovia beneficiaza de inca un atu – este, practic, una dintre cele mai bine intretinute si curate capitale, aceasta tara fiind una care cunoaste un avant economic si tehnologic fara precedent. Totusi, Varsovia este cunoscuta in special pentru ca este o capitala…indestructibila sau care, odata invinsa, renaste din propria cenusa (si veti vedea de-a lungul articolului de ce…).

In Varsovia locuiesc, conform statisticilor, pana in 2 milioane de locuitori; din acest punct de vedere, statistic vorbind, Varsovia aduce un pic cu Bucurestiul. Totusi, diferentele dintre cele doua capitale europene sunt considerabile, din mai multe puncte de vedere.

Pentru ca nu ne-am propus sa facem insa vreo comparatie si nici nu dorim sa fim acuzate ca ne denigram propria urbe, astazi vom aborda obiectivele turistice din Varsovia si vom incerca sa le grupam in cateva categorii pentru a fi mai usor celor care ne citesc sa le gaseasca.

 

Obiective turistice Varsovia – castelele

La plural intrucat Varsovia este o capitala europeana unde castelele abundau pana nu demult. Unele au fost complet distruse dar refacute dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, altele au ramas doar in memoria albumelor vechi sau a cartilor cronicarilor de odinioara.

Totusi, astazi, Varsovia se prezinta turistilor care ajung aici cu cel putin doua castele care merita sa fie vizitate: Castelul Regal si Castelul Ujazdowski.

 

Castelul Regal din Varsovia

Castelul Regal Varsovia

Castelul Regal din Varsovia este unul dintre obiectivele turistice de atractie ale capitalei Poloniei. Refacut dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial (nazistii au ras Varsovia de pe fata Pamantului), Castelul Regal isi deschide portile celor care doresc sa vada cum traiau odinioara familiile regale, cam prin secolul al XVII-lea, cand era una dintre cele mai frumoase resedinte europene ale vremii. Bazele castelului au fost puse in secolul al XIV-lea, dar momentele lui de glorie le-a atins in secolul XVII – de altfel, picturile care infrumuseteaza interioarele Castelului Regal dateaza, pentru un plus de autenticitate, din acea perioada.

 

Castelul Ujazdowski

Castelul Ujazdowski

Castelul Ujazdowski are o poveste la fel de dramatica si de interesanta – ridicat in 1620 de catre regele Zygmund, castelul a fost ars din temelii de catre germani la finalul celui de-a Doilea Razboi Mondial, a fost aruncat in aer de catre comunisti in 1954 si reconstruit in 1970. Asta da tenacitate, nu?

In prezent, vizitatorii castelului pot admira expozitiile temporare ale Centrului pentru Arta Contemporana din Varsovia.

City Break VARSOVIA?

 

Obiective turistice Varsovia – palatele

Palatele din Varsovia constituie obiective turistice deosebit de cautate in capitala Poloniei; mult mai numeroase decat castelele, palatele varsoviene reprezinta tot atatea puncte de atractie ale orasului. Intre cele mai renumite sunt Palatul Wilanow, Palatul de pe Apa, Palatul Prezidential (Radziwill) si Palatul Belvedere. Sa nu uitam insa si Palatul Culturii si Stiintei din Varsovia. 

 

Palatul Wilanow

Palatul Wilanow

Elegant, impunator, dar in acelasi timp primitor, Palatul Wilanow este cel mai cautat palat de catre turistii care ajung in Varsovia. Construit in 1677 de catre Regele Jan Sobieski al III-lea (nu stim sigur daca el este cel care avea ceva cu romanii), castelul s-a dorit a fi o vila in stil baroc italian numai buna ca resedinta de vara pentru capetele regale ale vremii. In timp, palatului i-au fost adaugate elemente de stil neoclasic si de stil baroc autentic, insa veti constata acest lucru si voi atunci cand il vizitati.

Palatul a supravietuit razboaielor, astfel incat ceea ce veti vizita in Varsovia este aproape originalul, cu mici imbunatatiri, asa cum era el pe vremea lui Sobieski.

 

Palatul de pe Apa – Lazienki

Palatul Lazienki

Numele Palatului de pe Apa vine de la iluzia optica pe care o puteti observa in fotografia de mai sus. Palatul, construit in stil neoclasic, a fost odata resedinta regelui polonez Stanisław August Poniatowski si constituie, datorita asezarii si frumusetii arhitecturii sale, unul dintre obiectivele turistice ale Varsoviei foarte cautate de straini.

 

Palatul Prezidential din Varsovia – Radziwill

Palatul Prezidential Varsovia

Palatul Prezidential este in prezent resedinta oficiala a presedintelui Poloniei si nu este un obiectiv turistic deschis publicului. Merita insa admirat, chiar si din exterior, nu numai pentru stilul sau neoclasic, ci si pentru ca aici a fost semnat in 1955 celebrul Tratat de la Varsovia, echivalentul Tratatului NATO pentru tarile din blocul comunist, tratat la care aderase si tara noastra.

 

Palatul Belvedere

Palatul Belvedere Varsovia

Palatul Belvedere este un obiectiv turistic care a cunoscut o istorie interesanta – construit in secolul al XVIII-lea, acesta a servit ca resedinta a lui Józef Piłsudski, primul maresal al Poloniei, un om de stat de referinta in istoria acestei tari. Palatul a fost preluat ca resedinta a primilor presedinti ai Poloniei de dupa momentele importante – dupa incheierea Primului Razboi Mondial acesta a servit ca resedinta a presedintilor Poloniei din 1945 pana in 1952, iar apoi, dupa caderea blocului comunist si a Cortinei de Fier, din 1989 pana in 1994.

Din pacate, inchis pentru public, Palatul Belvedere poate fi admirat din exterior.

 

Palatul Stiintei si Culturii din Varsovia

Palatul Stiintei si Culturii Varsovia

Cadou din partea „prietenilor” sovietici, construit in anii ’50, Palatul Stiintei si Culturii ramane un obiectiv turistic pentru cei care sosesc aici din Vestul Europei. Daca turistii romani ar fi familiarizati cu silueta cladirii (asa-i ca seamana cu Casa Presei de la noi?), occidentalii inca nu au apucat sa vada astfel de cladiri.

Cu o inaltime de 231 de metri, Palatul ramane cea mai inalta cladire din Varsovia; puteti sa va delectati de privelistea care vi se infatiseaza privirii odata ce ati urcat la etajul 30, la 115 metri inaltime.

City Break Varsovia?

 

Obiective turistice Varsovia – muzeele

Muzeul Chopin din Varsovia
Muzeul Chopin Varsovia

Muzeele din Varsovia reprezinta un panel care atrage mereu turisti, localnici, dar si straini. Nici nu e de mirare avand in vedere plenitudinea de muzee care constituie tot atatea obiective turistice.

Muzeele din Polonia pot fi impartite in mai multe categorii:

  • muzee care evoca personalitati ale polonezilor (Muzeul Chopin, Muzeul Marie Curie, Muzeul Nicolaus Copernic sau Muzeul dedicat Papei Ioan Paul al II-lea)
  • muzee care evoca istoria zbuciumata a Poloniei (Muzeul Istoriei Evreilor, Muzeul-inchisoare Pawiak, Muzeul Independentei sau Muzeul Varsoviei)
  • muzee moderne dedicate artei experimentale si culturii moderne (Block 10, Muzeul Caricaturii, Muzeul Posterelor).

In functie de ceea ce doriti sa vizitati atunci cand sunteti intr-o excursie in Varsovia, puteti sa va orientati dupa aceasta clasificare; in orice caz, muzeele din Varsovia sunt foarte bine intretinute, au ghizi vorbitori de limba engleza si majoritatea ofera ghiduri audio pentru turistii vorbitori de limba engleza si nu numai.

City Break VARSOVIA?

 

Obiective turistice Varsovia – catedralele si bisericile

Obiective turistice Varsovia - bisericile

Sa nu uitam ca polonezii reprezinta una dintre natiunile cele mai credincioase din intreaga Europa; credinciosi de rit ortodox catolic in majoritatea lor, inca din anul crestinarii poporului polonez, in 966, polonezii s-au mandrit o perioada indelungata de timp, inca de pe vremea comunistilor, cu faptul ca cel dintai cleric al lumii ortodoxe catolice, papa, era unul dintre compatriotii lor – Papa Ioan Paul al II-lea, care are si un muzeu dedicat in Varsovia.

Cu astfel de simboluri in minte, nu mai este pentru nimeni de mirare ca Varsovia este o capitala plina de edificii religioase, dintre cele mai impunatoare din lumea catolica, socotind aici tarile din fostul bloc comunist.

Intre cele mai frumoase catedrale si biserici din Varsovia remarcam Bazilica Sfintei Cruci, Biserica Sfintei Fecioare Maria si a lui Josef, Biserica Sfintei Ana, Bazilica Sfantului Ioan Botezatorul, Biserica Sf Alexandru si Biserica Sf Augustin.

 

Obiective turistice Varsovia – fortaretele

Fortareata Barbakan, Varsovia

In Varsovia putem sa vizitam si doua cetati – Barbakan (sau Barbikan), care este o fortareata din caramida, partial daramata in secolul al XIX-lea dar refacuta dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial si Cetatea Varsoviei (Citadela), un edificiu ridicat de tarul Rusiei pentru a intimida locuitorii Varsoviei dupa Insurectia din 1830. Cetatea a servit ca inchisoare politica pentru multi ani iar in prezent este utilizata de catre armata.

 

Obiective turistice Varsovia – Gradinile si Parcurile

Gradini in Varsovia

Atunci cand ne gandim la Varsovia trebuie sa avem in minte si o capitala verde. In Varsovia, atat localnicii cat si turistii, cauta linistea in plimbari prin Parcul Lazienki, parcul Wilanow sau in Gradinile Saxonice. De asemenea, daca tot am mentionat „gradinile”, sa nu uitam Gradina Zoologica si Gradina Botanica, doua obiective turistice de neratat in Varsovia.

City Break Varsovia?

 

In loc de concluzie – Varsovia, o capitala ce merita vizitata

Varsovia este capitala care a renascut mereu din propria cenusa; un popor de luptatori, polonezii si-au dorit mereu sa fie liberi iar istoria lor este plina de momente in care natiunea s-a revoltat impotriva opresorilor, indiferent de cruzimea lor sau dimensiunea armatelor lor. Pentru atitudinea lor, polonezii au si fost atat de aspru pedepsiti de-a lungul vremii iar Varsovia a fost mereu tinta razbunarii cotropitorilor.

Distrusa, arsa sau demolata in urma unor conflicte, Varsovia a stiut sa isi pastreze mereu frumusetea si sa isi refaca edificiile importante care continua si in prezent, ca si in urma cu zeci sau sute de ani, sa atraga mereu vizitatorii prin ineditul sau frumusetea lor.

S-aveti zbor lin daca va decideti sa mergeti intr-un city break la Varsovia si nu uitati – rezervati cu Travel Tailor si faceti din vacanta voastra in Varsovia una de neuitat!

Sa nu uitam: daca tot va aflati in Varsovia si daca, dupa vizitarea atator atractii turistice vi se face foame, nu ratati o vizita la restaurantul Sense – este singurul restaurant cu o stea Michelin din Varsovia si l-am inclus si noi in topul nostru; il gasiti pe Bielanska 12.

Enjoy!

Lasa un comentariu

Your email address will not be published.

Call Now Button