Top 10 obiective turistice Ierusalim – la pas prin Tara Sfanta

Home // Blog // Top 10 obiective turistice Ierusalim – la pas prin Tara Sfanta
Top 10 obiective turistice Ierusalim – la pas prin Tara Sfanta

Ierusalim, un oras cu o istorie bogata, ce reuseste de secole sa atraga atat credinciosi cat si turisti, deopotriva, in ciuda restrictiilor de securitate si situatiei conflictuale la nivel diplomatic. Pe langa latura sa religioasa, Ierusalimul este un adevarat tezaur arheologic dar si un oras cu o arta bogata, cel care a reusit sa renasca din cenusa de-a lungul istoriei de zeci de ori.

Numele orasului, „Ierusalim”, isi are originile in limba ebraica, ir – oras si salom – pace; ce altceva decat pacea ar putea impaca orgoliile credinciosilor provenind din cele trei mari religii monoteiste ale lumii? Astfel, Ierusalimul reprezinta un reper pentru crestini, intrucat adaposteste Mormantul Sfant al lui Iisus Hristos, un reper si pentru musulmani, intrucat aici se afla stanca de pe care Mohamed s-a inaltat la cer, dar si pentru evrei, intrucat aici se afla Zidul Plangerii – un loc de rugaciune si de pelerinaj.

De aceea, incarcat de istorie si de semnificatii religioase, un city break la Ierusalim va fi de fapt un pelerinaj la unul dintre cele mai sacre locuri din lume, un loc cu o incarcatura de energie fantastica, venerat de milioane de oameni si incarcat energetic de aceleasi milioane de oameni. In acelasi timp, un city break la Ierusalim poate fi un prilej pentru vizitarea numeroaselor obiective turistice de aici, dintre care noi am facut o selectie a celor mai importante si le-am grupat in Top 10 obiective turistice Ierusalim.

 

1. Templul Muntelui – Har HaBayit (pentru evrei) sau Haram Al-Sharif (pentru musulmani)

Venerat de crestini, evrei si musulmani deopotriva, Haram Al-Sharif sau Templul Muntelui atrage ca un magnet milioane de turisti care il venereaza ca pe un adevarat loc sacru.

Cunoscut musulmanilor sub denumirea de Haram Al-Sharif si evreilor sub denumirea de Har HaBayit, Templul Muntelui este un loc iconic atat pentru cei credinciosi cat si pentru cei care vin aici pentru a-l putea admira in liniste, ca si turisti, neimplicati religios. 

Acesta este locul in care se spune ca Avraam i-a oferit lui Dumnezeu unicul sau fiu, ca jertfa, locul in care Solomon a construit Primul Templu al Chivotului Legamantului, cel care ar fi continut primele zece porunci primite de Moise pe Muntele Sinai dar si locul in care se crede ca Profetul Mohamed s-a inaltat la cer.

Templul Muntelui este poate cel mai reprezentant loc din Ierusalim, atat datorita importantei sale religioase cat si a privelistilor pe care le ofera asupra Orasului Vechi. Sub cupola aurita veti gasi piatra sacra, un element important atat pentru musulmani cat si pentru evrei. Acesta ar indica locul exact in care Avraam si-ar fi oferit unicul fiu lui Dumnezeu dar si locul de unde Profetul Muhammad si-a inceput calatoria sa in ceruri. Partea sudica al Haram Al-Sharif gazduieste Moscheea Al-Aqsa, despre care se spune ca ar fi una dintre cele mai vechi moschei din lume.

 

Descopera si tu tainele Ierusalimului

Contacteaza-ne!

2. Zidul Plangerii si Cartierul Evreiesc

Obiective turistice Ierusalim - Zidul Plangerii

Zidul Plangerii este un alt loc venerat de evreii din toata lumea, insemnatatea sa datorandu-se faptului ca acesta este singura particica ramasa din Templul lui Solomon si primind aceasta denumire tocmai pentru plangerea poporului pentru pierderea templului in anul 70, atunci cand edificiul a fost distrus de catre romani.

Templul lui Solomon a fost construit in secolul al X-lea i.Hr si distrus in anul 586 i. Hr de babilonieni. Dupa 70 de ani de la prima distrugere, templul a fost refacut (anul 516 i. Hr.) si dupa aceea, in vremea lui Irod cel Mare, s-a initiat o ampla lucrare de extindere a celui de-al doilea Templul prin amenajarea unui imens platou, in jurul constructiei fiind ridicate patru ziduri pentru sustinerea edificiului.

Astazi, Zidul Plangerii este de fapt peretele vestic al acelei constructii, care avea un rol de sustinere a templului original. 

Aceasta parte a Orasului Vechi, unde se afla si Zidul Plangerii, a fost distrusa in timpul luptelor arabo-israeliene din anul 1948 dar a fost reconstruita incepand cu anul 1967.

Un punct de atractie important pentru iubitorii de istorie este Parcul Arheologic din Ierusalim; la capatul sudic al platoului arheologii au descoperit ramasite fascinante ale vechiului Ierusalim. Zidul Plangerii are o lungime de numai 60 de metri, restul zidului de aproximativ 500 de metri se continua in Tunelurile de Vest, care te introduc in lumea  orasului subteran

Pentru o experienta cu adevarat unica, noi va recomandam sa vizitati Zidul Pangerii pe durata Sabatului, de vineri seara pana sambata dimineata, atunci cand evreii se aduna pe platoul imens si sarbatoresc cum se cuvine, citesc, danseaza pe muzica unor cantece traditionale evreiesti.

Tot la Zidul Plangerii au loc zilnic diverse evenimente traditionale; lunea si joia are loc majoratul religios – baietii care au implinit varsta de 13 ani sau copiii de clasa I primesc prima lor biblie, un adevarat moment pentru familiile evreiesti.

Daca veti ajunge aici, veti observa biletelele din Zidul Plangerii – este o practica a pelerinilor care ajung aici. Acestia isi scriu pe un biletel dorintele si le aseaza intre blocurile de piatra. Aceste biletele sunt adunate de doua ori pe an, inainte de Pasti si inaintea Anului Nou Evreiesc, si se ingroapa pe Muntele Maslinilor.

Strada Rehov HaYehudim este strada principala a cartierului, iar pe strazile din jur veti putea descoperi diferite sinagogi.

 

Circuit Israel?

 

 

3. Biserica Sfantului Mormant (Biserica Invierii)

Obiective turistice Ierusalim - Biserica Sf. Mormant

Pentru pelerinii crestini, Biserica Sfantului Mormant reprezinta poate cel mai sacru loc al Ierusalimului, fiind construita pe locul in care a fost rastignit si ingropat Iisus Hristos. Se spune ca locul construirii bisericii a fost ales de Imparateasa Elena – mama lui Constantin cel Mare, in timpul unei vizite in Tara Sfanta. Aici, an de an, de Sfintele Pasti, are loc ceremonia aprinderii Luminii Sfinte, care mai apoi este trimisa in lumea intreaga pentru credinciosii crestini.

Biserica originala ce a fost construita in anul 335 d.Hr, a fost distrusa in anul 1009, iar biserica mare, cea pe care o vedeti si astazi, construita pe locul vechii biserici, dateaza din secolul al XI-lea.

Daca ajungeti aici veti descoperi cele mai pretioase locuri ale crestinilor, intre care Muntele Golgota, Mormantul Sfant, iar jos, in stanca de piatra, este locul in care imparateasa Elena a descoperit Crucea Domnului.

 

4. Cartierul Armenesc

Obiective turistice Ierusalim - Cartierul Armenesc

Cartierul Armenesc din Ierusalim este unul dintre cele patru cartiere ale orasului. Acesta este situat in sud-vestul orasului vechi si il puteti vizita cu intrare atat prin Poarta Sion cat si prin Poarta Jaffa. Prezenta armenilor in Ierusalim incepe inca din secolul al V-lea, atunci cand Armenia a adoptat crestinismul ca si religie nationala. Multe persoane au ajuns aici in timpul Imperiului Otoman si dupa masacrele armene ce au avul loc in Turcia de la inceputul secolului al XX-lea. Se spune ca este cea mai veche comunitate armeneasca din diaspora de astazi. 

Drumul Patriarhului Armean este principala strada care va conduce in interiorul cartierului. Urmand caile inguste veti descoperi Catedrala Sf. Iacob – cea care gazduieste Patriarhia Armeana a Ierusalimului si Capela Sf. Marcu.

Asadar, un colt linistit, numai bun de explorat in tihna.

 

Descopera si tu tainele Ierusalimului

Contacteaza-ne!

5. Via Dolorosa 

Obiective turistice Ierusalim - Via Dolorosa

Via Dolorosa sau Drumul Crucii cum mai este numit este pentru multi pelerini crestini punctul culminant al unei vizite in Ierusalim. Acest drum parcurge traseul lui Iisus Hristos cu crucea in spate spre executia sa de pe Muntele Golgota. Traseul porneste de la Poarta Sfantului Arhidiacon Stefan, din cartierul musulman, si continua sa urce lin aproximativ un kilometru pana la Muntele Golgota, acolo unde se afla si Biserica Sfantului Mormant.

Biserica din Ierusalim a impartit Drumul Crucii in 14 opriri, fiecare dintre acestea avand o semnificatie importanta. Primele 9 opriri au loc de-a lungul traseului, in oras, in timp ce ultimele 5 se afla in interiorul Bisericii Sfantului Mormant.  Fiecare dintre aceste 14 opriri este marcata de-a lungul traseului cu o placuta de fier ce cuprinde numarul opririi iar din loc in loc drumul este marcat in trei limbi: engleza, ebraica si araba. Un interes major din punct de vedere turistic il reprezinta Capela Flagelarii pe care o veti gasi la statia a doua, construita pe locul unde se crede ca Isus a fost biciuit.

Circuit Israel?

6. Turnul lui David

Obiective turistice Ierusalim - Turnul lui David

Turnul lui David este o antica cetate, ridicata de regele Herod pentru a proteja palatul pe care l-a construit in jurul anului 24 i.Hr. Cetatea initiala avea trei turnuri numite dupa fratele sau, Fasael, dupa sotia sa, Mariamne si dupa prietenul sau, Hippicus. Dupa cucerirea orasului de catre Titus in anul 70, romanii au asezat aici o garnizoana, cetatea deteriorandu-se odata cu trecerea timpului, fiind reconstruita succesiv de liderii crestini, musulmani, mameluci si otomani in secolele ce au urmat, in functie de cine stapanea orasul la un moment dat. 

Ceea ce puteti vedea astazi este varianta construita in secolul al XIV-lea pe fundatia turnului Phasael.

Denumirea de Turnul lui David se datoreaza crestinilor bizantini, cei care considerau ca pe locul in care a fost construit se afla Palatul Regelui David. In interiorul acestuia arheologii au descoperit obiecte de insemnatate istorica si artistica, cele mai vechi dintre acestea datand de acum 2700 de ani.

Interiorul Turnului lui David gazduieste un muzeu care ii poarta numele si care relateaza povestea Ierusalimului. Pentru vederi impresionante si instantanee memorabile asupra orasului vechi, urcati in turn. 

 

7. Cartierul Crestin

 

Cartierul Crestin al orasului vechi se afla la nord de Poarta Jaffa si este centrat in jurul Bisericii Sf. Mormant, unul dintre cele mai sacre locuri din Ierusalim.

Pe aceste stradute veti gasi unele dintre cele mai populare suveniruri turistice ale orasului vechi, in special pe Strada lui David, dar si o serie de biserici care merita se le acordati atentie. De exemplu, Patriarhia grecilor ortodocsi, Biserica Franciscana, San Salvadore si Patriarhia latina sunt lacase de cult care merita sa le calcati pragul sau sa le admirati arhitectura. In acelasi timp, Moscheea lui Omar, una dintre cele doua moschei din vecinatatea Bisericii Sfantului Mormant, va invita sa o admirati, macar pentru faptul ca reprezinta inca o dovada a faptului ca in Ierusalim convietuiesc oameni, religii si sentimente diferite, antagonice dar care isi gasesc puncte comune prin care se tolereaza reciproc.

Circuit Israel?

 

8. Muzeul Yad Vashem

Muzeul Yad Vashem

Muzeul Yad Vashem este memorialul victimelor Holocaustului si a fost infiintat in anul 1953. Ceea ce impresioneaza pe fiecare turist care alege sa-i treaca pragul este Sala numelor sau Sala amintirii, un loc dedicat celor 6 milioane de evrei care si-au pierdut viata in urma atrocitatilor din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, dintre care un milion si jumatate erau copii.

600 de fotografii dar si marturii, atat documente cat si inregistrari audio scrise sau relatate de supravietuitori ai Holocaustului, le puteti descoperi aici.

Intrarea in muzeu este gratis, insa veti plati cu foarte multa emotie fiecare pas pe care il faceti in camerele muzeului.

 

Descopera si tu tainele Ierusalimului

Contacteaza-ne!

 

9. Muntele Maslinilor

Obiective turistice Ierusalim - Muntele Maslinilor

Muntele Maslinilor este un obiectiv turistic cautat atat de pelerini cat si de turisti. Pentru crestinii ortodocsi acesta este locul in care Isus s-a inaltat la cer dupa rastignirea si invierea sa. O serie de biserici dar si cel mai vechi cimitir din lume ce continua sa fie folosit si astazi, reprezinta repere istorice ce sunt vizitate de catre cei care ajung aici; cei mai multi aleg sa urce pe acest deal sacru si datorita privelistilor spectaculoase asupra orasului vechi.

Biserica Inaltarii situata pe varful Muntelui Maslinilor dateaza din anul 1910 si, pe langa valoarea emotionala puternica, nu uitati ca de aici puteti surprinde cele mai impresionante vederi asupra orasului Ierusalim. La fel de impresionante vi se vor parea si Biserica Pater Noster – locul unde Isus si-a instruit ucenicii, Biserica lui Dominus Flevit, Biserica Maicii Domnului.

In plus, tot aici puteti vizita Gradina Ghetsimani, locul unde Iisus Hristos prefera sa se roage dar si locul unde a fost prins, si Biserica tuturor natiunilor sau Biserica Agoniei, ridicata pe locul unde Iisus s-a rugat in ultima noapte inaintea prinderii Sale. Tot aici, la poalele Muntelui Maslinilor, un loc foarte cautat de pelerini este si Mormantul Fecioarei Maria, locul unde se spune ca apostolii au ingropat trupul Maicii Domnului.

Circuit Israel?

 

10. Muntele Zion

Manastirea Adormirii, Mormantul regelui David

Muntele Zion gazduieste atat adaposturi evreiesti si musulmane precum si o serie de biserici. Muntele Zion este venerat datorita faptului ca aici ar fi locul unde Hristos ar fi sarbatorit Cina cea de Taina dar si locul in care Fecioara Maria si-ar fi petrecut ultimii ani din viata.

Cele mai importante atractii religioase si turistice de pe Muntele Zion sunt Manastirea Adormirii, Mormantul regelui David (exista insa anumite controverse legate de aceasta informatie, tot mai multi  istorici afirmand ca regele David nu ar fi inmormantat aici) si camera Cinei cea de Taina. 

Speram ca v-am starnit interesul acela de a alege ca urmatoarea destinatie de vacanta Ierusalimul. Pentru cei care isi doresc sa viziteze doua orase intr-un singur city break, le recomandam sa viziteze atat Ierusalimul cat si Tel Aviv in acelasi city break.

Lasa un comentariu

Your email address will not be published.

Call Now Button