Top 7 obiective turistice Tbilisi – orasul din inima Georgiei

Home // Blog // Top 7 obiective turistice Tbilisi – orasul din inima Georgiei
Top 7 obiective turistice Tbilisi – orasul din inima Georgiei

Tbilisi, capitala Georgiei, orasul contrastelor, asa cum este el denumit de foarte multi turisti care ajung sa il viziteze, un oras unde cetatile din Evul Meidu coexista perfect alaturi de structurile impunatoare si moderne ale cladirilor de birouri sau rezidentiale.

Cu o istorie bogata, Tbilisi a cunoscut atat invazii ale popoarelor migratoare, si-a vazut constructiile distruse de nenumarate ori, dar a si renascut mereu in urma restaurarilor care au reusit sa pastreze aproape intacta istoria veche a acestui oras.

Tbilisi reuseste sa-si dezvaluie istoria si cultura sa bogata fiecarui turist care ajunge aici. Haideti sa descoperim impreuna cele mai importante 7 obiective turistice din Tbilisi pe care le puteti si voi vizita in urmatorul city break.

Pornim?

1. Cetatea Narikala

Obiective turistice Tbilisi

Cetatea Narikala este astazi unul dintre cele mai vizitate locuri din Tbilisi si nimeni nu pleaca din oras fara a o vizita si a face o incursiune in timp in istoria acestui minunat loc. Cetatea atrage atentia celor aflati in oricare din partile orasului Tbilisi datorita asezarii sale impunatoare. Fiind o cetate de aparare, aceasta a fost ridicata in cel mai inalt punct al asezarii oferind in acelasi timp vederi impresionante asupra raului Mtkvari si a intregului oras, iar dupa lasarea intunericului, privelistea capata un farmec aparte. 

Cetatea este numita chiar si Shuris-tsikhe – Cetate Rivala, acest fapt datorandu-se perioadelor diferite in care a fost construita. Aceasta a fost inaltata initial inca din secolul al IV-lea, in timpul ocupatiei persane si a fost continuata de catre emirii arabi, in secolul al VII-lea; mai mult, acestia din urma isi amenajasera resedinta chiar in interiorul cetatii. Cetatea Narikala reprezinta astazi un simbol al arhitecturii defensive a orasului Tbilisi din antichitate.

Aveti doua modalitati de a ajunge aici, ambele pe trasee foarte frumoase: prima varianta este la pas, urcand Meidanul (vechiul bazar), unul dintre cele mai frumoase locuri din partea veche a orasului Tbilisi, iar cea de-a doua este cu telecabina, de la Rike Park.

Daca optati sa faceti putina miscare, alegeti prima varianta; in schimb, daca optati pentru o plimbare cu telecabina, pretul unui bilet este de 2,5 Lari (~1 Euro). Telecabina are o capacitate maxima de 8 persoane in care turistii vor fi rasfatati cu privelisti uimitoare. In plus podelele telecabinei sunt complet din sticla, pentru a spori vizibilitatea ocupantilor catre toate directiile. In doar 2 minute cat dureaza ascensiunea parcugeti o diferenta de nivel de 686 de metri. Odata ajunsi sus, veti fi intampinati de gigantica statuie din aluminiu denumita Kartlis Deda in georgiana sau „mama Georgiei„, cu o inaltime de 20 de metri. Aceasta infatiseaza o femeie cu o sabie in mana si o ceasca de vin in cealalta. Statuia are  o simbolistica aparte – semnifica atat caracterul puternic al femeilor georgiene, care sunt ospitaliere cu oaspetii dar si luptatoare atunci cand situatia o cere.

O data ajunsi aici puteti vizita ramasitele fortaretei antice; in interiorul acesteia veti putea vedea o biserica construita relativ recent, intre anii 1996-1997, Biserica Sf. Nicolae, ridicata pe locul unei vechi biserici apartinand secolului al XII-lea, dar care a fost complet distrusa de un incendiu. Partea interioara a bisericii este decorata cu fresce ce prezinta scene atat din Biblie cat si din istoria Georgiei.

Tot aici, luati in considerare si o vizita la Gradina Botanica, situata chiar la poalele Cetatii Narikala, ce se intinde pe o suprafata de aproximativ 2 km, deschisa in anul 1845, exact pe locul fostelor gradini regale.

City Break Tbilisi?

 

2. Muzeul National de Istorie din Tbilisi

Obiective turistice Tbilisi - Muzeul National de Istorie

Muzeul National de Istorie este denumirea alternativa pentru Muzeul Simon Janashiya din Georgia. Muzeul se desfasoara intr-o serie de cladiri din Tbilisi, insa cea mai mare colectie de exponate o veti gasi pe Strada Rustavelli, in cladirea cu trei etaje, cu o arhitectura deosebita, ce apartine stilului georgian vechi.

Muzeul Simon Janashiya a fost initial infiintat de Departamentul Societatii Geografice Imperiale din Rusia in anul 1825. Dupa 30 decembrie 2005, 13 muzee s-au unit intr-un intreg: Muzeul Ocupatiei Sovietice, Muzeul de Istorie Samtskhe-Javakheti, Muzeul de Istorie din Tbilisi, Muzeul de Arta din Georgia, Muzeul Dmanisi – rezervatie de istorie si arheologie, Muzeul de Etnografie in aer liber, Institutul de Paleobiologie, Muzeul de Istorie si Etnografie din Svaneti, Galeria Nationala de Pictura a Georgiei si Institutul de Arheologie, Muzeul Sighnaghi si Muzeul Vani.

Muzeul National Georgian detine o colectie din aur, de descoperiri valoroase ce apartin diferitelor perioade si epoci – de la epoca bronzului pana in secolul al XX-lea. Insa, pentru majoritatea vizitatorilor care il viziteaza, de mare interes este sala cu panze a celui mai cunoscut pictor din Georgia, Pirosmani – Niko Pirosmanashvili, 1862-1918, infatisand diferite sarbatori dar si numeroase portrete sau aspecte ale vietii rurale.

City break Tbilisi?

 

3. Templul Metekhi

Obiective turistice Tbilisi - Templul Metekhi

Un edificiu antic important al orasului Tbilisi este Templul Metekhi ce dateaza din secolul al XII-lea; acesta este situat in partea opusa a Cetatii Narikala alaturi de statuia ecvestra din bronz ce il infatiseaza pe regele Vaghtang Gorgasali, fondatorul orasului Tbilisi. Toate aceste aspecte fac din acest obiectiv turistic un reper important pentru cei care isi doresc sa inteleaga mai mult din istoria Georgiei.

Templul Metekhi a fost mentionat pentru prima data in cronicile secolului al XIII-lea; el a suferit de-a lungul timpului o serie de distrugeri si reconstructii repetate.

Prima distrugere semnificativa a avut loc in timpul invaziei mongole, dupa acest episod avand loc si cea mai importanta restaurare. Cea de-a doua distrugere a avut loc in secolul al XV-lea, in urma atacurilor armatelor persane, templul fiind apoi reconstruit de tarii georgieni in secolele XVI-XVII. O alta restaurare a avut loc la mijlocul secolului al XIX-lea, atunci cand toate fortificatiile care au ramas in picioare au fost dezmembrate si inlocuite cu o cladire ce deservea drept inchisore. 

Astazi puteti gasi aici o structura de caramida, construita in cerc, dar si ramasitele cetatii antice, a manastirii si a templului.

City Break Tbilisi?

 

4. Turnul cu Ceas sau Turnul Inclinat din Tbilisi

Obiective turistice Tbilisi - Turnul cu Ceas

Turnul cu Ceas sau Turnul Inclinat din Tbilisi este una dintre cele mai neobisnuite cladiri ale orasului.  Aceasta cladire, cu o structura inedita, o puteti gasi in centrul vechi; desi arhitectura sa va poate duce cu gandul la o constructie ridicata in antichitate, acest turn inclinat este unul modern, atasat teatrului de papusi al renumitului papusar Rezo Gabriadze.

Renzo Gabriadzeeste cel care se afla in spatele ideii constructiei acestui turn dar si a teatrului in sine. Teatrul de papusi a fost fondat in anul 1981, devenind primul teatru de papusi georgian.

Teatrul, dar si turnul inclinat din Tbilisi, isi au propria poveste; cel care le-ar fi construit este insusi Rezo Gabriadze, cel care s-a incumetat sa ridice aceste doua structuri reutilizand partile folosibile gasite la cladirile abandonate ale orasului vechi sau ale cladirilor distruse dupa cutremur. Nu mai putin de 30 de ani si-a dedicat Gabriadze construirii teatrului.

Turnul inclinat cu ceas este elementul arhitectonic ce a fost adaugat mai tarziu, in anul 2010, dupa o perioada de constructie de patru ani.

Odata ajunsi aici, veti fi cu siguranta impresionati atat de arhitectura neobisnuita a turnului, cat si de scena interactiva desfasurata din ora in ora. Ce se intampla atunci? O fereastra a balconului mic din partea de sus  se deschide, facandu-si aparitia un ingeras care atinge clopotul, marcand astfel ora exacta. Mai jos, sub ceas, puteti asista la o scena cel putin la fel de emotionanta ce marcheaza „cercul vietii”: barbatul se intalneste cu femeia, urmeaza casatoria, apoi nasterea copilului si inmormantarea. Aceasta scena o puteti urmari de doua ori pe zi, respectiv la orele 12:00 si 19:00.

Pe langa faptul ca este o constructie uluitoare, unica, ce atrage turistii dornici de a-i afla povestea, aceasta reprezinta si un manifest impotriva modernizarii urbane, impotriva cladirilor construite din sticla si otel care continua sa apara in toate orasele georgiene, inclusiv in Tbilisi.

Pentru aceia dintre voi care doresc sa ajunga la Turnul inclinat din Tbilisi, acesta este situat pe Strada Shavteli, nr. 13; pentru cei care vor sa vada live un spectacol de papusi, consultati site-ul oficial al Teatrului Gabriadze, acolo unde veti gasi spectacolele care se vor desfasura in perioada imediat urmatoare.

 

City break Tbilisi?

 

5. Piata Libertatii din Tbilisi

Obiective turistice Tbilisi - Piata Libertatii

Piata Libertatii este situata chiar in centrul orasului Tbilisi si a suferit numeroase schimbari in ceea ce priveste denumirea in istoria sa de 200 de ani. Construita la inceputul secolului al XIX-lea in stil neo-clasic cu elemente arhitecturale maure, Piata Libertatii a fost denumita initial Pashkevich-Erivanskaya in onoarea lui Ivan Paskevich – un general ucrainian al armatei imperiale ruse care a cucerit Erivan – actualul Yerevan din Armenia.  Dupa restaurarea independentei Georgiei, din anul 1918, a revenit la denumirea initiala, in timpul constituirii primei Republici Georgiene.

In anul 2006, Monumentul Libertatii, cunoscut sub denumirea de Statuia Sfantului Gheorghe, a fost ridicat in centrul pietei. Monumentul a fost realizat de sculptorul georgian Zurab Tsereteli si este un simbol al libertatii poporului georgian.

Astazi, Piata Libertatii este locul diferitelor festivitati si demonstratii publice. In anul 2005, Piata Libertatii din Tbilisi a fost scena unei incercari de asasinat a presedintelui american de la acea data – George W Bush, care se afla in Georgia pentru a participa la festivitatea de implinire a 60 de ani de la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

City Break Tbilisi?

 

6. Casele rezidentiale din Centrul Vechi din Tbilisi

Obiective turistice Tbilisi - Centrul Vechi

Nu plecati din Tbilisi fara a face o plimbare in centrul vechi pentru a admira arhitectura caselor sale vechi, cu balcoane colorate din lemn, asezate cu vedere la Piata Maidan si la Templul Metekhi. Portitele caselor conduc spre curtile interioare, pe care localnicii le numesc „curti italiene„, acolo unde georgienii obisnuiesc sa se adune la povesti, la o cina gustoasa si un pahar de vin bun.

City break Tbilisi?

 

7. Podul Pacii din Tbilisi

Obiective turistice Tbilisi - Podul Pacii

Una dintre primele constructii moderne ale orasului Tbilisi a fost Podul Pacii – o constructie avangardista de otel si sticla, ridicata peste raul Mtkvari. Podul Pacii a fost proiectat de arhitectul italian Michele de Lucchi si a fost deschis publicului larg in anul 2010.

Podul Pacii a fost adus din Italia bucati, nu mai putin de 200 de piese, si asamblat la fata locului. Podul are o lungime de 156 de metri si mai mult de 10.000 de becuri LED incorporate, ce sunt puse in functiune in fiecare zi cu 90 de minute inainte de apusul soarelui.

Ceea ce este cu adevarat interesant este faptul ca luminile pulsatoare ale becurilor LED comunica un mesaj din Codul Morse – acestea transmit elemente chimice din tabelul periodic al lui Mendeleev, ce alcatuiesc corpul uman. Ideea arhitectului italian Michele de Lucchi a fost aceea de a transmite un mesaj, acela de comunicare ca si „imn al vietii si a piesei intre oameni si natiuni”

Accesul pe Podul Pacii se face strabatand Strada Erekle II, plina cu cafenele si galerii de arta, si face legatura si cu Parcul Rike. In plus ofera privelisti uimitoarea supra orasului Tbilisi, in special la rasarit, apus sau pe timp de noapte. In anul 2012, Podul Pacii a fost mentionat intr-un top al celor mai neobisnuite poduri din lume.

Stiati ca…

  • georgienii detin propria tehnologie de preparare a vinului? Mai exact, sucul de struguri impreuna cu samburii sunt pusi in vase de lut, numite Qvevri„,  si sunt ingropate in pamant;
  • georgineii detin un alfabet unic – unul din cele 14 alfabete independente din lume?
  • prima civilizatie umana din afara Africii a fost descoperita in Georgia, iar ramasitele acestei asezari dateaza de acum 1,75 de milioane de ani?
  • in Georgia veti gasi cele mai inalte asezari locuite din Europa, satul Tushetian Bochorna (situat la 2345 m) si Svanetian Ushguli (situat la 2200 m)?
  • Dambal Khacho este un fel de branza produs in Georgia, ce a fost adaugata in patrimoniul intangibil UNESCO?

Obiective turistice Tbilisi - Branza Dambal Khacho

  • Georgia este leaganul vinificatiei europene, aceasta practica fiind cunoscuta pe aceste meleaguri de acum 8000 de ani?

City Break Tbilisi?

5 motive pentru care sa alegi Georgia si Tbilisi in urmatorul city break

1. Siguranta

O vacanta buna inseamna in primul rand o vacanta sigura. Potrivit Raportului anual 2017, Georgia este cea mai sigura tara din Europa si pe locul 6 in lume, dupa Coreea de Sud, Singapore, Japonia, Hong Kong si Taiwan. Asadar, va veti simti in deplina siguranta; in plus georgienii vor face tot posibilul sa va trateze cu ospitalitate.

2. Gastronomia

Obiective turistice Tbilisi - Gastronomia

Nimic nu va spune mai multe despre spiritul si cultura unei tari decat bucataria ei. Fiecare provincie a tarii isi are propria traditie in arta culinara, cu influente rafinate de-a lungul secolelor. Cum noua romanilor ne place in mod special carnea, aflati ca in bucataria georgiana aceasta joaca un rol important. In acelasi timp insa nu sunt neglijate nici legumele si fructele produse local. Secretul preparatelor georgiene este solul fertil, bogat in minerale si  alimentat cu apele pure din Muntii Caucazului.

Cateva preparate georgiene pe care sa nu le ratati odata ajunsi aici: Khachapuri – paine cu branza georgiana cunoscuta in strainatate ca pizza georgianaPkhaleuli – preparat vegetarian ce are la baza o pasta de nuci, Satsivi – pui sau curcan, cu un sos de nuci, cu usturoi si condimente, toate fiind feluri de mancare atat de apetisante carora nu-i va rezista nici persoana care tine cea mai ambitioasa dieta!

3. Vinul

Obiective turistice Tbilisi - Vinuri

Georgia este o tara cu o populatie de aproximativ 3,5 milioane de locuitori care produce anual aproximativ 150 de milioane de litri de vin. In ceea ce priveste metoda de prelucrare a vinului, Qvevri, aceasta a fost inclusa in lista Patrimoniului cultural intangibil UNESCO in anul 2013. Printre vinurile unice georgiene pe care va recomandam sa le incercati enumeram Saperavi, Rkatsiteli, Kindzmarauli, Tsitska-Tsolikauri, Khvanchkara, Tvishi, Usakhelauri, Ojaleshi, toate fiind vinuri de o foarte buna calitate.

4. Istorie

Istoria Georgiei este marcata de istoria luptei pentru libertate. Aproape toate marile imperii din lume au incercat sa cucereasca acest pamant, insa in final georgienii au reusit sa-si pastreze independenta. Motivul tuturor acestor razboaie a fost localizarea sa strategica intre Europa si Asia, pe artera comerciala majora cunoscuta sub numele de Drumul matasii.

5. Cultura

Obiective turistice Tbilisi - Cultura

Odata ajunsi in Georgia, veti constata ca sunteti pe punctul de a descoperi o tara cu o cultura diversa, o istorie bogata si artefacte unice. Georgia este o tara straveche, situata la rascrucea civilizatiilor estice si occidentale, unde stilul de viata si traditiile europene si asiatice fuzioneaza de mii de ani. 

Atat pentru astazi, toate celelalte lucruri uimitoare pe care le au Georgia si Tbilisi va lasam sa le descoperiti la fata locului atunci cand veti ajunge aici.

Pana data viitoare, zbor lin oriunde va poarta liniile aeriene!

Lasa un comentariu

Your email address will not be published.

Call Now Button