Top 10 obiective turistice Paris

Home // Blog // Top 10 obiective turistice Paris
Top 10 obiective turistice Paris

Paris, orasul romantismului, al artei si al bunului gust, isi intampina an de an zecile de milioane de turisti din lumea intreaga cu o serie de obiective turistice de exceptie care duc vizitatorii in lumea artei, a tehnicii, a frumosului sau a exceptionalului, asa cum vom vedea in Top 10 obiective turistice Paris, un articol menit sa constituie sursa de inspiratie pentru toti aceia care isi doresc sa viziteze capitala Frantei intr-un city break sau sejur.

Paris ramane in acelasi timp un oras al contrastelor, o metropola care impleteste vechiul si noul, bunul gust al operelor antice si ultra-modernismul tehnicii moderne, locatiile romantice cu zonele de aglomerare urbana, cartierele in care suna muzica veche si buna de la terasele pariziene cochete cu cartierele nou ridicate, intesate de cladiri de birouri din otel si sticla.

Orice asteptari ati avea despre Paris, un lucru este limpede – nu trebuie sa ratati aceste 10 obiective turistice pe care incercam sa le prezentam in acest articol, obiective turistice care atrag zeci de milioane de vizitatori anual.

Sunteti gata de calatoria virtuala?

1. Turnul Eiffel

Turnul Eiffel Paris

Turnul Eiffel este cel mai important obiectiv turistic din intregul Paris si cel mai renumit. Faima sa a trecut granitele Frantei inca de la inaugurarea lui in 1889, cu ocazia Expozitiei Universale care marca 100 de ani de la Revolutia Franceza.
La constructia Turnului Eiffel au depus efort 300 de muncitori care au inaltat constructia imbinand cele 15.000 de piese cu ajutorul a peste 2,5 milioane de nituri.
Anual, Turnul Eiffel este vizitat de peste 5,5 milioane de turisti care, unii dintre ei, stau ore intregi la coada pentru a putea avea oportunitatea de a urca in el macar o data in viata.
Turnul Eiffel a fost construit special pentru aceasta expozitie, proiectat fiind de Gustave Eiffel si colaboratorii sai ca si poarta de intrare in incinta Expozitiei Universale. La inaugurarea sa turnul a fost privit ca o constructie dizgratioasa si a fost criticat de catre parizieni in special. Treptat, odata cu faima dobandita ca cea mai inalta constructie din lume (324 m), titlu care i-a fost luat in momentul aparitiei pe cerul New Yorkului a impunatoarei Empire State Building, cu o inaltime de 381 m.
Asa cum probabil stiti deja, nu veti ajunge niciodata in varful turnului, dar cu siguranta veti fi incantati, pe rand, de privelistea Parisului vazut pe rand de la 57 de metri (primul nivel), 115 metri (al doilea nivel) si 276 metri (ultimul nivel la care accesul pentru public este permis). Turnul este deservit de un lift electric, asadar nu trebuie sa va faceti probleme ca nu veti putea ajunge pe platforma care va ofera o imagine splendida asupra intregului oras.
Cei care isi doresc sa ia masa la inaltime trebuie sa isi faca din timp o rezervare la Restaurantul Jules Verne de la etajul al doilea al Turnului Eiffel, restaurant care este posesorul unei stele Michelin.
Pentru cei care doresc sa evite cozile si aglomeratia, exista variante de tipul skip-the-line oferite in cadrul pachetelor de turism care le permite sa beneficieze de intaietate la vizitarea obiectivelor turistice din Paris, inclusiv Turnul Eiffel.

City break PARIS?

 

2. Muzeul Luvru

Muzeul Luvru din Paris

Muzeul Luvru este un alt obiectiv turistic de exceptie al Parisului. Odata resedinta a regilor Frantei, palatul gazduieste acum lucrari de arta exceptionale, apartinand culturilor din intreaga lume, din perioade diferite. De altfel, Muzeul Luvru este cel mai vizitat muzeu din intreaga lume, in 2018 acesta inregistrand un numar record de turisti, 10,2 milioane, cifra nemaiatinsa pana acum de niciun alt muzeu.
Printre cele mai renumite opere de arta expuse aici va veti bucura cu siguranta la vederea celei mai faimoase picturi din intreaga lume, Mona Lisa (La Gioconda), desavarsita de maestrul Leonardo da Vinci intre 1503 si 1505, dar si faimoasa sculptura Venus din Milo, realizata in Grecia antica de Alexandros de Antioch dupa unele surse, dar lucrarea nu poate fi atribuita concret niciunui artist – poate ca aceasta contribuie de fapt la enigma ce inconjoara frumusetea ei.
De fapt, in cadrul vizitei la Luvru veti intalni nenumarate obiecte de arta si opere realizate de artisti care au initiat curente in arta la vremea lor. Inarmati-va cu rabdare si rezervati-va o jumatate de zi pentru a vizita muzeul pe indelete.
Puteti apela la un tur cu ghid, disponibil in cadrul pachetelor turistice, dar puteti folosi si optiunea de a folosi audio-guide pe care il achizitionati de la intrare.
La iesirea din Muzeul Luvru va puteti plimba prin Gradinile Tuileries (Jardin des Tuileries), care marginesc una dintre laturile cladirii. Gradinile Tuileries este de fapt unul dintre cele mai mari si mai frumoase parcuri din Paris, realizat de arhitectul peisagistic André Le Nôtre, cel care a realizat si gradinile de la Palatul Versailles.

City Break PARIS?

Contacteaza-ne!

 

3. Catedrala Notre-Dame din Paris

Catedrala Notre-Dame din Paris

Catedrala Notre-Dame reprezinta un alt reper intre obiectivele turistice din Paris. Mareata, impunatoare, cu arhitectura sa gotica inconfundabila, Catedrala Notre-Dame dainuieste de sute de ani in inima Parisului, in Ile de la Cité, o insula aflata langa Sena.
Constructia catedralei a inceput in anul 1163, pe vremea regelui Louis al IX-lea, insa regele nu avea sa-si vada niciodata planurile duse la bun sfarsit intrucat constructia a durat aproape 200 de ani, pana in 1345. Aceasta este de fapt si explicatia prezentei atat a stilului gotic timpuriu cat si al celui tarziu (goticul flamboaiant) in cadrul structurii edificiului, stiluri care se regasesc si in decoratiunile care infrumuseteaza cladirea.
Vitraliile colorate cu scene din Vechiul Testament care o au in centrul atentiei pe Fecioara Maria (“Notre Dame” se traduce prin “Doamna Noastra”) completeaza frumusetea basoreliefurilor si a gravurilor atent lucrate. Va puteti delecta si fotografiind garguii, fiinte mitologice, grotesti, menite sa alunge spiritele rele din jurul catedralei.
Edificiul este usor de recunoscut prin fatada dantelata si cele doua turnuri de cate 69 de metri inaltime care se vad de la distanta. Intrarea in catedrala este libera, intrucat are un regim de lacas de cult, iar dimensiunile impresionante ii permit sa gazduiasca pana la 10.000 de oameni in interior. Totusi, media zilnica este de 30.000 de oameni, pe parcursul intregii zile, cu exceptia momentelor specifice de sarbatorile religioase cand se pot aduna si 50.000 de oameni.

Din pacate, Catedrala Notre-Dame a fost distrusa partial in urma incendiului din 15 aprilie 2019. O mare parte din frumusetea arhitecturii si decoratiunilor interioare s-au pierdut, cel putin pana la o eventuala renovare a acestui important edificiu al cultului catolic si al intregii istorii franceze.

 

City break PARIS?

 

4. Bulevardul Champs-Élysées

Champs Elysee - Paris

Opera arhitectului Le Nôtre, “autorul” Gradinilor Tuileries si al gradinilor de la Versailles, bulevardul Champs-Élysées este un must see pentru oricine ajunge in Paris. Impartit in doua, partea inferioara a bulevardului incepe de la Place du Concorde si trece pe langa un frumos parc, Jardin des Champs-Élysées. Partea superioara, care se continua pana la Arcul de Triumf, este una extrem de frecventata de turisti si localnici, intrucat aici veti intalni renumite magazine de lux, hoteluri, cafenele, restaurante, teatre si cinema-uri.
Daca, odata ajunsi acolo, veti avea impresia ca ati mai vazut undeva structura bulevardului, sa nu va surprinda – la 25 iunie 1984 Ceausescu demara in Bucuresti proiectul construirii Bulevardului Victoria Socialismului, actualul Bulevardul Unirii, echivalentul socialist al Bulevardului Champs-Élysées, ale carui dimensiuni au fost depasite de catre varianta romaneasca. Din acest motiv, atat Bulevardul Unirii cat si Champs-Élysées au o structura asemanatoare – o cale de rulare pe mijloc, cu mai multe benzi pe sens, doua randuri de trotuare despartite de sosea si intre ele de randuri de pomi sau strat verde de iarba si arbusti si un rand de cladiri in marginea extrema.

City Break PARIS?

Contacteaza-ne!

5. Arcul de Triumf

Arcul de Triumf, Paris

Arcul de Triumf este un obiectiv turistic pe care il puteti admira si fotografia la capatul plimbarii pe Champs-Élysées, in Place de l’Étoile – impunator, monumentul aminteste tuturor de gloria armatelor franceze si constituie, la fel ca si in cazul Arcului de Triumf romanesc, reperul defilarii trupelor de Ziua Frantei, la fiecare 14 Iulie.

Odata ajunsi acolo il veti compara fara sa vreti cu „fratele” sau mai mic din Bucuresti – intr-adevar, Arcul de Triumf din Bucuresti a fost proiectat si construit avand ca sursa de inspiratie monumentul francez, insa dimensiunile sunt incomparabile: in timp ce varianta franceza, originala, are dimensiuni de 50 m inaltime, 45 m lungime si 22 m adancime, monumentul bucurestean are 27 de metri, o latime de 25 m si o adancime de 11,5 m. Dimensiuni aproape duble pentru Arcul de Triumf din Paris, dar aceasta nu stirbeste cu nimic frumusetea celui bucurestean insa va obliga, mai ales daca ati vazut varianta romaneasca, sa vedeti si varianta originala.

Constructia Arcului de Triumf din Paris a fost ordonata de catre Napoleon dupa batalia de la Austerlitz iar piatra de temelie a acestuia a fost pusa in 1806; din pacate, Napoleon nu avea sa traiasca pentru a-si vedea opera definitivata, monumentul fiind terminat abia in 1836.

Monumentul are pe fatada figuri eroice care infatiseaza plecarea trupelor si intoarcerea lor victorioasa, iar in interior sunt trecute numele a peste 600 de generali si peste 100 de batalii.

La picioarele Arcului de Triumf s-a amplasat in 1921 Mormantul Ostasului Necunoscut, dedicat memoriei soldatilor francezi care si-au pierdut viata in Primul Razboi Mondial. In fiecare seara se organizeaza o mica ceremonie, la ora locala 18.30, in care soldati francezi aprind simbolic flacara de la acest mormant.

Arcul de Triumf poate fi luat ca si reper sau ca punct de plecare spre cele 12 bulevarde care radiaza dinspre Place de l’Étoile spre intreg orasul. De altfel, de pe platforma de deasupra edificiului se poate vedea o panorama frumoasa asupra Parisului, cu bulevardele sale drepte strajuite de trotuare si pomi.

City break PARIS?

 

6. Sacré-Coeur si cartierul Montmartre

Sacre Coeur din Montmartre

Atractie pentru toti cei romantici, localnici sau turisti, cartierul Montmartre are ca punct principal de reper bazilica Sacré-Coeur. Odata un orasel medieval din Franta, cartierul Montmartre a devenit o sursa de inspiratie pentru artisti si un loc in care mergi pentru romantismul pe care ti-l inspira.

Asezata in cel mai inalt punct din intreg Parisul, la 129 metri peste nivelul marii, basilica Sacré-Coeur atrage anual milioane de turisti care vin aici pentru a vedea un monument al artei romano-bizantine care seamana izbitor de mult cu un tort de nunta (de unde si porecla acestei bazilici intre localnici – „Tortul de nunta din alabastru”). Bazilica a fost construita incepand cu anul 1875 si a fost dedicata cultului Inimii lui Iisus, in speranta ca locasul de cult avea sa constituie o revigorarea a spiritului francez suferind in urma razboaielor si intrigilor politice interne. De altfel, mozaicul din interior, urias, infatisandu-l pe Iisus imbracat in alb, avand bratele deschise si inima in flacari, domina intreg spatiul si aminteste turistilor ca obiectivul turistic pe care il viziteaza este la baza un edificiu religios, in ciuda aparentelor.

De ce spunem „in ciuda aparentelor”?

Simplu – daca vrei sa ajungi la Sacré-Coeur, ai de urcat dealul pana in varf, pe niste trepte. Aceste trepte nu sunt nici macar in cursul noptii goale, aici fiind punctul de intalnire al tinerilor parizieni si al tuturor celor care doresc sa simta aerul romantic al colinei pe care se aduna fel de fel de muzicieni care ofera mici reprezentatii sau isi spun soptit vorbe de dragoste cei care isi dedica dragostea unul altuia. Mergand printre toti cei care isi petrec macar cateva ore pe aceste trepte si pe esplanade, poti pierde din vedere faptul ca punctul culminant al vizitei tale aici il va constitui un lacas de cult. Odata intrat in interior insa, atmosfera, dominata de picturile si mozaicurile religioase, linistea si lumanarile care ilumineaza spatiul, iti vor aminti cu siguranta faptul ca te afli intr-o casa a Domnului si te vei comporta ca atare. Odata iesit afara insa vei fi din nou imbiat de muzica, atmosfera si spiritul libertin al celor care isi petrec vremea pe colina Montmartre.

In timpul Epocii Frumoase, artisti francezi renumiti, asa cum sunt Toulouse Lautrec si Edgar Degas au fost inspirati de aerul boem al Montmartre si si-au desavarsit o parte din opere aici, unde au si locuit de fapt.

City Break PARIS?

Contacteaza-ne!

 

7. Centrul Pompidou

Centrul Pompidou, Paris

Centrul Pompidou constituie un alt punct de atractie parizian, vizitat anual de peste 7 milioane de turisti. Ca romani nu avem voie sa il ratam, in special pentru ca langa acest obiectiv turistic se afla Atelierul Brancusi – da, renumitul sculptor roman care ne-a fost „confiscat” de statul francez, dupa cum se exprima unii sau care a ales sa plece peste hotare dezamagit de realitatile din Romania, dupa cum spun altii. Oricare dintre variante preferati, nu ratati Centrul Pompidou si Atelierul Brancusi!

Centrul Pompidou reprezinta un centru de arta si cultural parizian care are ca si principal punct de atractie Muzeul National Francez al Artelor Moderne. Cladirea reprezinta un obiectiv turistic in sine daca ne referim la modalitatea in care a fost ea ridicata si decorata, cu tubulatura colorata la vedere, cu schelele arhitecturale si cu infatisarea sa care transmite modernism si futurism.

Inaugurat in ianuarie 1977, centrul cultural a reprezentat initiativa presedintelui francez Georges Pompidou ca Parisul sa aiba un reper pentru tot ceea ce inseamna arta moderna si care sa puna in valoare frumosul contemporan al muzicii, designului, cinematografiei sau artelor plastice. A reusit pe deplin!

La Centrul Pompidou veti putea admira colectii ale fauvismului (Derain, Dufy, Matisse si Bonnard), cubismului (Picasso, Braque si Léger), expresionismului si constructivismului (Klee si Mondrian), dadaismului and suprarealismului (Dalí, Ernst, Magritte si Masson), expresionismului abstract (de Staël, Hartung, Poliakoff, Estère si Dubuffet), neo-realismului si stilului pop-art (Warhol, Oldenburg) care va vor capta cu siguranta atentia pentru cateva ore. Nicio problema insa – la Centrul Pompidou se afla un faimos restaurant, Le Georges Restaurant, care ofera preparate frantuzesti de calitate. Daca doriti sa luati cina aici, rezervati-va locurile dinainte!

City break PARIS?

 

8. Atelierul Brancusi din Paris

Atelierul Brancusi, Paris

Povestea plecarii lui Brancusi catre Paris trebuie sa fie mereu amintita celor care cred ca realitatile romanesti cu care trebuie sa traim apartin contemporaneitatii – nu, ele dainuie de atata timp pe aceste meleaguri…

In 1903, marelui sculptor roman i s-a comandat, urmare a reputatiei castigate in timp, prima lucrare publica – bustul medicului general Carol Davila, lucrare ce urma sa fie expusa in curtea Spitalului Militar. Banii pe care urma sa ii primeasca pe lucrare trebuiau sa ii fie suficienti artistului pentru a cumpara un bilet de tren catre Paris unde intentiona sa ajunga pentru a-si continua studiile.

Din pacate, cei care urmau sa receptioneze lucrarea nu au fost multumiti de cum a iesit sculptura, una de o expresivitate deosebita de altfel, refuzand sa ii plateasca lui Brancusi pentru munca prestata. Suparat, artistul a refuzat sa faca modificarile cerute de catre functionari si a decis sa plece pe jos catre Paris!

Ajuns in capitala Frantei in 1904, Brancusi a ramas aici sa studieze si sa creeze, fiind adoptat rapid de mediul artistic cu cultural parizian. In 1952 romanului i-a fost acordata si cetatenia franceza iar 5 ani mai tarziu avea sa moara, ultima sa dorinta fiind ca atelierul sau, unde au ramas in urma creatii si incercari din timpul vietii, sa fie transformat in Muzeu.

Atelierele Brancusi

Constantin Brancusi a fost inmormantat in Cimitirul Montparnasse, unde odihneste de la moartea sa din 1957.

In urma lui au ramas creatiile sale, care se vand pe milioane de dolari in lumea intreaga, dar si opere si incercari care sunt expuse in atelierul pe care il puteti vizita gratuit in orice zi cu exceptia zilei de marti: 137 sculpturi, 87 piedestaluri, 41 desene, 2 picturi si numeroase fotografii cu artistul in timpul vietii.

City Break PARIS?

Contacteaza-ne!

 

9. Panteonul

Panteon, Paris

Panteonul din Paris reprezinta un punct de atractie atat datorita arhitecturii sale, realizata avand ca model Panteonul din Roma, dar si datorita faptului ca aici au fost inmormantati de-a lungul vremii ramasitele unor personalitati franceze de exceptie, din diferite domenii de activitate.

Constructia a inceput in 1756 la dorinta regelui Ludovic al XV-lea si a fost definitivata in 1790, la 10 ani dupa moartea arhitectului Jacques-Germain Soufflot. Biserica, intrucat acesta era scopul original al edificiului, a departajat in privinta stilurilor domnia lui Ludovic al XV-lea de cea a lui Ludovic al XIV-lea si a inspirat mai apoi prin stilul ei neo-clasic constructii exceptionale in Paris precum Arcul de Triumf sau Bursa din Paris.

In 1791 constructia a fost destinata definitiv uzului de templu laic inchinat onoarei celor mai mari personalitati franceze. In Panteon au fost depuse ramasitele pamantesti ale unor mari artisti, politicieni sau oameni de stiinta, precum Voltaire, Jean-Jacqures Rousseau, Victor Hugo, Emile Zola, Antoine de Saint-Exupery, Marie Curie sau Alexandre Dumas.

City break PARIS?

 

10. Opera Garnier

Opera Garnier, Paris

Opera Garnier sau Palatul Garnier gazduieste Opera din Paris. De altfel, Opera Garnier era cunoscuta mai ales sub denumirea de Opera din Paris pana la construirea in 1989 a ceea ce cunoastem ca Opera Bastilia, pe locul faimoasei inchisori. Numele aminteste de arhitectul care s-a ocupat de proiectarea si ridicarea edificiului, Charles Garnier.

Opera Garnier este o constructie neo-baroca destinata gazduirii spectacolelor de opera si balet. Avand o capacitate de doar 2200 de locuri pentru un spatiu generos de 11 000 metri patrati, cladirea Operei aloca un spatiu important marelui foaier, acolo unde iubitorii spectacolelor de balet si opera pariziene socializeaza inainte si dupa spectacole.

Opera Garnier - Paris, vedere in interior

Cladirea a fost ridicata intre 1862 si 1875 intr-un stil extravagant. La intrare, coloanele sunt impodobite de sculpturi care reprezinta 8 figuri alegorice – Poezia, Muzica, Idila, Oratoria, Muzica, Drama si Dansul. In interior veti putea admira sculpturi ale lui Mozart, Rossini sau Beethoven, totul pentru a transpune inca dinainte de spectacol pe iubitorii de arta in lumea fascinanta ce urmeaza sa li se infatiseze odata cu ridicarea cortinei.

Tot in interior veti putea descoperi si Muzeul-Biblioteca al Operei, unde veti putea admira de la costume la desene si picturi dedicate operei dar si un restaurant care ofera delicii frantuzesti.

Ne oprim aici din calatoria virtuala prin Paris si speram ca v-au placut obiectivele turistice pe care vi le-am prezentat; tot ceea ce va ramane este sa le vedeti pe viu, intr-un city break sau sejur in capitala Frantei. Daca va decideti, stiti ce aveti de facut…

Lasa un comentariu

Your email address will not be published.

Call Now Button