Top 6 obiective turistice Florenta – leaganul Renasterii Italiene

Home // Blog // Top 6 obiective turistice Florenta – leaganul Renasterii Italiene
Top 6 obiective turistice Florenta – leaganul Renasterii Italiene

Multe sunt de povestit despre acest minunat oras si cu siguranta un singur articol nu ar putea cuprinde toate obiectivele turistice din Florenta. Asadar, daca iti doresti un city break si inca nu te-ai hotarat unde sa fie, afla ca Florenta figureaza pe lista celor mai frumoase orase din lume; detine o istorie fascinanta, galerii de arta si cladiri istorice perfect conservate din care cu greu le-am ales pe cele care sa faca parte din Top 6 obiective turistice Florenta.

Oras fondat in anul 59 i.Hr, Florenta a prosperat datorita raului Arno care atunci era navigabil doar pana in acest punct. In plus, raul era traversat de Via Cassia, unul dintre drumurile strategice ale Romei Antice. Ulterior, Florenta a prosperat datorita tranzactiilor bancare si comertului cu textile, iar in secolul al XIV-lea a apartinut, daca ne putem exprima asa, familiei de Medici. De fapt, ascensiunea familiei de Medici incepuse cu aproximativ 200 de ani inainte, devenind atat de bogati si dobandind atat de multa putere incat au initiat o revolta si s-au impus ca dictatori.

Dezvoltarea stiintelor umaniste si clasice au pus bazele Renasterii, iar Florenta era orasul cel mai dinamic si mai cosmopolit din acea vreme, locul in care artistii au creat cele mai frumose lucrari ale lumii.

Haideti sa vedem in cele ce  urmeaza care sunt cele mai importante obiective turistice ale Florentei – leaganul Renasterii italiene.

Pornim?

1. Piazza del Duomo

Piazza del Duomo si grupul de cladiri ce formeaza intreg complexul aduna laolalta unele dintre cele mai mari comori artistice ale Italiei, toate amplasate intr-un areal relativ redus. Vizitati Baptisteriul (Battistero), Clopotnita (Campanile), Catedrala Santa Maria del Fiore (Domul) si Muzeul aceasteia (Museo dell’Opera del Duomo) si veti patrunde intr-o lume in care cei mai mari artisti ai renasterii italiene: Ghiberti, Brunelleschi, Donatello, Giotto si Michelangelo au creat operele care au facut inconjurul Pamantului.

Catedrala Santa Maria del Fiore

Puteti incepe acest periplu cu o plimbare prin exterior, in jurul Domului, pentru a-i admira arhitectura complexa si pentru a-l putea evalua la adevaratele lui proportii. Cand spunem adevaratele proportii nu exageram; Domul Santa Maria del Fiore este enorm! Fiind a treia catedrala ca marime din lume dupa Sf Petru din Roma si St Paul din Londra, Domul din Florenta poate gazdui in interiorul sau 20.000 oameni.

Admirati Porta della Mandorla (pe latura stanga, poarta ce se afla imediat dupa opera lui Michelino – Dante si Divina Comedie), usa ce infatiseaza Inaltarea la Cer a Maicii Domnului, o capodopera a lui Nanni di Banco (1420) si fatada in stil gotic, bogat ornamentata (fatada originala a fost distrusa in anul 1587; cea actuala dateaza din secolul al XIX-lea). 

obiective turistice Florenta - Catedrala Santa Maria del Fiore

In interior lucurile se schimba. Radical. Exteriorul bogat contrasteaza puternic cu interiorul aproape gol, auster. Majoritatea operelor de aici au fost duse de-a lungul anilor in Museo dell’ Opera del Duomo. Insa chiar si asa, interiorul Domului este, pur si simplu, coplesitor prin marime, prin frumusetea vitraliilor, prin splendoarea mozaicurilor  cel mai vechi datand inca din 1225.

Ce NU trebuie sa ratati cand odata intrati aici:

  1. Cripta din interiorul catedralei unde se pot vedea ruinele fostei biserici Santa Reparata. Acest loc a fost decopertat in anul 1960. S-au descoperit astfel numeroase relicve, dar si mormantul lui Filippo Brunelleschi, arhitectul cupolei. In secolul al XIII-lea, pentru a evidentia puterea politica si economica pe care orasul Florenta o avea, consiliul orasului a decis construirea unei noi catedrale in locul bisericii vechi. Astfel, in anul 1294, Arnolfo di Cambio a fost insarcinat cu acest proiect ce avea sa fie terminat abia in anul 1418. 
  2. Cupola care astazi se inalta 91 m deasupra Catedralei Santa Maria del Fiore a fost o adevarata provocare la vremea ei – nimeni nu stia cum sa o construiasca. Arhitectul Filippo Brunelleschi si-a oferit serviciile insa, deoarece nu voia sa spuna cum avea de gand sa o construiasca si care ii erau planurile, cu greu i s-a oferit aceasta sarcina. In plus, i s-a spus sa lucreze alaturi de rivalul sau, Lorenzo Ghiberti, care era responsabil cu usile Baptisteriului. In anul 1436 cupola a fost terminata, iar bisrica sfintita. Brunelleschi a schimbat in acel moment maniera in care aveau sa fie construite cupolele bisericilor de atunci inainte. Mai lipsea doar turnul luminator din varful cupolei, Luminatorul ce avea sa fie gata abia in anul 1460.

Daca nu suferiti de claustrofobie si aveti si o conditie fizica adecvata, va sfatuim sa urcati cele 463 de trepte ale Domului. Culoarele inguste si intunecate folosite de catre muncitorii care au ridicat cupola va vor duce in Luminator. De aici, privelistea iti taie respiratia!

Domul din Florenta- obiective turistice Florenta - leaganul Renasterii italiene

 

Tips: nu uitati sa va rezervati din timp locul la rand. Ora aleasa pentru urcare nu se mai poate modifica o data rezervarea facuta. Va recomandam sa va achizitionati OPA pass. Pentru 15 Euro veti avea acces la Cupola, Clopotnita, Baptister, Cripta din catedrala Santa Maria del Fiore si la Museo dell’Opera del Duomo.

 

 

 

Baptisteriul  

Atunci cand va ganditi la Botezul Sf Ioan din Florenta este usor sa va amintiti cuvintele lui Dante Alighieri din Divina Comedie care il descriau precum „frumosul meu San Giovanni”. Situat in Piazza del Duomo, chiar in fata Catedralei Santa Maria del Fiore, Baptisteriul este unul dintre cele mai vechi cladiri din Florenta. Din orice unghi l-ai privi, din interior sau din exterior, Baptisteriul octogonal este o lucrare de arta desavarsita, fiind placat in intregime cu marmura alba si verde.

Originile Baptisteriului sunt inca scaldate in mister, desi se crede ca a fost construit pe ruinele unui fost templu roman ce data din secolul I.  Acesta a fost mentionat pentru prima data in anul 897 ca fiind prima catedrala a orasului, insa consacrarea ca si Baptister al Florentei a avut loc in anul 1128, fiind astfel si cel mai vechi monument religios din Florenta.

Baptisteriul din Florenta este renumit pentru cele trei perechi de usi din bronz turnat construite de Andrea Pisano (1330) si de Lorenzo Ghiberti (1403 – 1424). Acestea sunt o Biblie figurativa imensa, lucrari realizate intr-un mod ireprosabil, cu un rafinament al expresiilor greu de egalat. Reliefurile pe care le veti vedea pe usi sunt copii, cele originale fiind mutate la  Muzeul dell’Opera del Duomo pentru a fi protejate de poluare.

In interiorul Baptisteriului veti fi impresionati de tavanul cu mozaic ce prezinta scene din viata lui Isus, viata Fecioarei Maria, a lui Iosif si a Sf. Ioan Botezatorul. Acesta a fost lucrat de mesterii venetieni incepand cu secolul al XIII-lea deoarece florentinii nu stapaneau pe atunci arta mozaicurilor.

Este important de stiut ca pana in secolul al XIX-lea toti catolicii din Florenta au fost botezati in Baptister (!). Astazi insa catolicii care doresc sa-si boteze copiii aici au nevoie de programare cu mult timp inainte de eveniment.

 

Clopotnita (Campanile)

Aflat intr-o parte a catedralei Santa Maria del Fiore, turnul clopotnitei a inceput sa fie construit in anul 1334 sub indrumarea lui Giotto. La moartea sa, in 1337, era finalizat doar primul dintre cele cinci niveluri. Andrea Pisano a preluat lucrarile intre anii 1337-1342, iar apoi  Francesco Talenti pana in anul 1359 cand lucrarile au fost finalizate. Ambii au modificat considerabil planurile initiale si au adaugat ferestre mari turnului clopotnitei.

Puteti urca 414 trepte pana in varful clopotnitei pentru a va bucura de privelistea asupra orasului.

baptisteriul si clopotnita- obiective turistice Florenta

Museo dell’Opera del Duomo

Ridicat in anul 1296 ca o simpla cladire unde erau depozitate materialele de constructie, Muzeul Opera del Duomo a prins contur abia in anul 1891 si adaposteste astazi toate operele importante care au fost scoase din complex pentru a fi protejate de poluarea actuala.

 

 

 

2. Galleria degli Uffizi 

Continuam top obiective turistice Florenta cu Galleria degli Uffizi. Cladirea care gazduieste astazi Galleria degli Uffizi a fost proiectata in anul 1560 pentru a gazdui birourile institutiilor administrative. Astazi este unul dintre cele mai importante obiective turistice ale Italiei, fara nici o exagerare, avand in vedere colectiile pe care Galeriile Uffizi le adaposteste, lucrari unice, adevarate capodopere realizate de marii artisti ai perioadei Renasterii. Mare parte a colectiilor pe care le regasim aici au fost daruite orasului de catre Familia de Medici cu scopul de a servi drept sursa de inspiratie oricarui localnic sau turist, insa cu conditia ca aceste lucrari sa nu paraseasca niciodata Florenta.

De la Giotto si arta florentina a secolului al XIV-lea la Renasterea timpurie, de la Botticelli la da Vinci, Perugino, Michellangelo si Raffaello, de la Manierism si pictorii din Emilia Romagna la Rubens si Rembrand, toate sunt opere de arta adunate intr-un singur loc. O colectie atat de vasta nu se poate vizita intr-o singura zi, iar cozile sunt interminabile. Va recomandam sa va rezervati biletele de intrare indiferent de perioada anului in care doriti sa le vizitati. Pentru rezervarea biletelor se plateste o taxa in plus fata de pretul normal al acestora.

Galleria degli Uffizi isi poarta cu mandrie statutul de primul muzeu modern din Europa si continua sa se mentina in topul celor mai apreciate si vizitate zece muzee din lume.

Galleria degli Uffizi- obiective turistice florenta

3. Ponte Vecchio                 

Ponte Vecchio, cu gratioasele sale arcuri, este unul dintre reperele iconografice ale Florentei si a reusit sa adune secole de istorie.

Ponte Vecchio sau Podul Vechi a fost, in timpul romanilor, singurul pod peste raul Arno care facea legatura cu Via Cassia (lega Roma de orasele din nord). Prima documentatie a podului dateaza din anul 966. Podul de astazi a fost reconstruit in urma unui potop in anul 1345. Martor al unor evenimente istorice importante, Ponte Vecchio, este singurul pod al Florentei care a scapat neatins in urma celui de-al Doilea Razboi Mondial datorita chiar interventiei personale a lui Hitler.

Inca de la inceputurile sale, Ponte Vecchio gazduia magazinele florentine. Acestea au apartinut negustorilor de peste si macelarilor care erau atrasi de faptul ca isi puteau arunca gunoaiele direct in rau (inca nu se auzise in acea perioada de poluarea mediului, sic!). Au fost urmati de tabacarii care isi spalau pieile aici inainte de a le tabaci cu urina de cal. Chiar la mijlocul podului se formase si o gaura care mai exista si astazi prin care negustorii isi aruncau gunoaiele in raul Arno. Abia in anul 1593, Ferdinand I a interzis accesul comerciantilor pe pod, in locul lor aducand bijutierii si aurarii ai caror urmasi se afla si astazi aici. Acestia plateau o chirie dubla, iar Ponte Vecchio a capatat o alta importanta.

Atunci cand Familia de Medici s-a mutat de la Palazzo Vecchio la Palazzo Pitti, au decis ca ar avea nevoie de un drum de legatura, un pasaj secret pentru Cosimo I,  de la Galleria degli Uffizi la Palazzo Pitti, aflat de cealalta parte a raului Arno.  Acest drum de legatura le putea permite sa fie mai aproape de oamenii pe care ii conduceau. Rezultatul doleantelor acestora a fost Corridoio Vasariano, construit in anul 1565 sub semnatura arhitectului Giorgio Vasari, aflat deasupra micilor ateliere de bijuterii. Acest coridor adaposteste acum unele dintre cele mai inestimabile lucrari ale marilor artisti, in mare parte portrete. Puteti admira aici operele lui Rembrandt, Leonardo da Vinci, Raphael, Michelangelo sau Velásquez.

ponte vecchio - obiective turistice Florenta

 

4. Palazzo Pitti

Pe la 1457 un bancher bogat, pe numele lui Luca Pitti, ii comanda lui Brunelleschi si apoi elevului acestuia, Luca Francelli, un palat de forma unui cub perfect. Incepe astfel construirea celui mai mare palat detinut de un cetatean privat. In 1549 cand Pitti ramane fara bani, castelul va fi cumparat de sotia lui Cosimo I.  Pana in anul 1919 cand Palazzo Pitti a fost donat statului de catre Vittorio Emanuele III, acesta a fost resedinta oficiala a ducilor. Cat timp s-a aflat sub posesiunea familiei Medici, castelul a fost extins in permanenta, adaugandu-i-se noi laturi si curtea interioara. Tot familia de Medici a inceput sa colectioneze operele de arta care au stat la baza faimoasei galerii pe care o puteti admira astazi.

Vizitati neaparat apartamentele regale (apartamenti reali) care au fost readuse la infatisrea lor din secolul al XIX-lea. Extravaganta lor este greu de intrecut, fiind punctata de decoratiunile de aur si stucco, de draperiile de damasc si candelabrele uriase, de mobilierul de epoca, precum si de sculpturile si picturile care le impodobesc peretii.

Va plac pietrele pretioase? Ei bine, Museo degli Argenti, gazduit de o serie de camere ale palatului Pitti, va pune la dispozitie obiecte de lux colectionate de familia Medici: vase antice, figurine migalos lucrate, multe, foarte multe obiecte incrustrate cu pietre pretioase.

 

 

 

palazzo pitti-obiective turistice florenta

5. Giardino di Boboli

Continuati vizita cu Gradina Boboli (de fapt Gradinile Boboli). Aceasta se intinde pe o suprafata de peste 45.000 metri patrati in spatele Palatului Pitti si este un adevarat muzeu in aer liber. Create de Niccolo Tribolo incepand cu anul 1550 pentru Casimo I de Medici, gradinile au fost deschise publicului in anul 1766. Un patrimoniu botanic rar se contopeste cu o abundenta de capodopere sculpturale. Nu ratati Grotta Grande (1538-1588), in apropiere de curtea Palatului Pitti, unde se regasesc replici ale Sclavilor lui Michelangelo (aceste sculpturi nu au fost finalizate niciodata; originalele se afla in Galleria dell’ Accademia), fantana lui Neptun (1571), marele amfiteatru de secol XVI, uriasa statuie Abundenta de Giambologna (1608), fantana lui Bachus cu faimoasa statuie grotesca ce infatiseaza un pitic gras si gol pusca ce calareste o testoasa.

Giardino di Boboli - obiective turistice florenta-min
Giardino di Boboli – obiective turistice florenta-min

6. Basilica di Santa Croce

In inima celei mai atractive zone ale Florentei se deschide Piazza Santa Croce. La capatul ei troneaza impozanta Basilica di Santa Croce, o capodopera a stilului gotic, construita de calugarii franciscani incepand cu anul 1294 conform unui plan ce reproducea o cruce egipteana.

Initial se dorea sa rivalizeze cu biserica-mama a calugarilor dominicani din cealalta parte a orasului, Santa Maria Novella. Constructia basilicii Santa Croce a fost sustinuta de donatiile facute de florentinii instariti. Acestia considerau „implicarea” lor ca un act de smerenie si vedeau inmormantarea lor alaturi de calugari ca fiind o mare onoare. Pe de alta parte, bancherii varsau sume uriase de bani pentru construirea bisericii deoarece credeau ca astfel vor fi izbaviti de vina practicarii cametei.

Cat de marinimosi au fost cei peste 270 de locuitori de seama ai orasului inmormantati aici, se poate vedea dupa decoratiile ce impodobesc nenumaratele capele, majoritatea fiind numite dupa familiile care au contribuit la construirea lor, ca sa nu mai vorbim despre frumusetea locurilor de veci care se gasesc inca de la intrarea in biserica: monumentul funerar al lui Michelangelo realizat de Vasari in 1570, sarcofagul lui Machiavelli (1787), cavoul lui Galileo (1737), cavoul umanistului Leonardo Bruni construit de Bernardo Rossellino intre 1446-1447 si devenit unul dintre monumentele funerare renascentiste timpurii cu cea mai mare influenta datorita faptului ca pentru prima data trupul uman devenea punctul central al unui sarcofag; lista poate continua cu Capela Bardi, Capela Castellani si Capela Baroncelli ale caror pereti sunt impodobiti cu fresce realizate de mari pictori ai vremii precum Agnolo Gaddi (1333-1396) sau tatal lui, Taddeo.

 basilica santa croce - obiective turistice florenta

 

Sfat: verificati intotdeauna zilele si orarul de functionare fie sunandu-ne, fie accesand paginile oficiale ale locatiilor dorite. De regula, lacasurile de cult sunt inchise in timpul slujbelor sau dimineata, iar muzeele lunea, insa exista si exceptii pe care este bine sa le stiti atunci cand va planificati vizitele. In plus, pentru a evita sa va intercalati cu grupurile care au achizitionat tururi ghidate, vizitati obiectivele turistice din Florenta putin dupa ora 12.00 cand este pauza de pranz.

Incheiem aici Top 6 Obiective Turistice Florenta, nu inainte insa sa va indemnam sa ne impartasiti si voi din experientele voastre!

Daca inca nu ati vizitat Florenta, accesati oferta noastra de City Break Florenta sau cereti-ne o oferta personalizata!

 

Lasa un comentariu

Your email address will not be published.

Call Now Button