Festivalul Ciresilor Infloriti – Japonia, 2019. Mergeti?

Home // Blog // Festivalul Ciresilor Infloriti – Japonia, 2019. Mergeti?
Festivalul Ciresilor Infloriti – Japonia, 2019. Mergeti?

Ati auzit probabil cu totii de Festivalul Ciresilor Infloriti din Japonia – unul dintre cele mai frumoase festivaluri din aceasta tara indepartata, renumita, iata, nu numai pentru gadgeturile si tehnologia sa anti-cutremur ci si pentru frumusetea naturii, ospitalitatea locuitorilor si modalitatea in care maestrii japonezi au stiut sa puna suflet si sa faca arta din orice – de la sabiile de samurai pana la costumele traditionale sau picturile si sculpturile specifice.

Festivalul Ciresilor Infloriti, sakura, cum sunt ele numite in limba japoneza, este unul dintre acele momente mult asteptate de catre localnici si turistii care isi propun sa ajunga aici. In Japonia, Sakura este nu numai un festival, este o stare a simturilor, un moment unic, asa cum doar japonezii stiu sa faca din tot ceea se intampla in jurul lor.

 

De ce a capatat Festivalul Ciresilor Infloriti o amploare internationala?

 

Sakura Festival

 

Poate pentru un european sau un american tipic, chestia asta cu un festival al florilor de cires, fie ele si japoneze, este un pic de neinteles. In definitiv, ciresii infloresc in fiecare an, nu? Ii admiri o data sau de doua ori, apoi pleci grabit catre munca unde te asteapta un sef catranit si o droaie de sarcini de executat si cu un deadline draconic.

Totusi, pentru cei care sunt familiarizati cu cultura si traditiile japoneze, Festivalul Ciresilor Infloriti este un prilej pentru a intelege si mai bine valorile din tara soarelui rasare. Pentru un japonez, floarea de cires inseamna mult mai mult decat ceva care iti imbata simturile in fiecare primavara – floarea de cires este unul dintre cele mai puternice simboluri ale acestei tari. Atat de puternic incat, in cel de-al doilea Razboi Mondial, pilotii kamikaze japonezi isi desenau flori de cires pe fuselajul avioanelor sau luau cu ei crengute inflorite cu sakura – de fapt, aceasta este si insemnatatea acestei flori in traditia japoneza: efemeritatea.

Japonezii gandesc ca momentul este efemer si incearca sa il pretuiasca si sa se bucure din plin de acesta, iar Festivalul Sakura le aminteste in fiecare an de acest fapt – ciresii infloresc doar o data in an, la fel cum unele momente nu le intalnesti decat o data in viata.

Festivalul Ciresilor Infloriti din Japonia – iti doresti sa ajungi aici?

 

Calendarul Festivalului Ciresilor Japonezi Infloriti – 2019

 

Ciresi Japonezi in floare

Exista si un calendar, da, si asta datorita faptului ca Japonia se intinde pe o lungime considerabila, de la Sud la Nord, astfel incat intr-un interval curpins intre luna ianuarie (doar in Okinawa, in partea insulara a Japoniei) si mai (in Nordul Japoniei), orice turist isi va putea alege o perioada pentru a vedea celebrii ciresi infloriti, sakura, mandria si simbolul Japoniei.

Exista si un calendar estimativ, pe care am incercat sa il preluam si sa vi-l prezentam si voua, asa cum exista estimarea pentru acest an:

Este, asa cum vedeti, o prognoza a momentului primei infloriri si a infloririi maxime a florilor de cires japoneze, pe repere spatiale. Exista si o pagina web, din pacate doar in limba japoneza, care insa iti indica, cu cifre arabe, data si zona in care ciresii infloresc. O punem in link doar pentru cei care se “incumeta” si chiar isi doresc sa ajunga in Japonia in aceasta perioada – o puteti accesa aici.

festivalul ciresilor infloriti

Pentru si mai mare ajutor, punem una langa alta o harta in limba engleza si harta “la zi” a Festivalului:

Festivalul Florilor de Cires Japonez - harta tendintei infloririi
Harta tendintei infloririi ciresilor in Japonia

Poate acum va este un pic mai clar, mai ales daca vom corela informatiile din tabel, (estimarea era un pic mai optimista decat ceea ce s-a intamplat in realitate), astfel ca de-abia pe 19 Martie, putem spune ca Festivalul Ciresilor Infloriti a inceput cu adevarat in Japonia.

Pana la sfarsitul lunii mai turistii care viziteaza aceasta tara vor putea asista la un incantator spectacol al naturii, admirat de la vechii samurai pana la kamikaze sau, in zilele noastre, de la japonezul indragostit de noul sau gadget pana la turistul european “ratacit” printre ciresii infloriti in perioada Festivalului.

Festivalul Ciresilor Infloriti din Japonia – iti doresti sa ajungi aici?

 

Vreti sa mergeti in Japonia la Festivalul Ciresilor Infloriti?

 

Albina pe flori de cires

Trebuie de la bun inceput sa stiti ca nu veti merge acolo doar pentru a vedea florile de cires. Mergeti acolo pentru a trai o stare de spirit si de a va bucura, alaturi de localnici si de ceilalti turisti, de frumusetea acestor minunatii ale naturii care creeaza un spectacol greu de descris in cuvinte in fiecare primavara.

Mai mult, atunci cand mergeti in Japonia pentru Festivalul Ciresilor Infloriti, veti putea vizita concomitent unele dintre cele mai frumoase castele si parcuri ale Japoniei, ceea ce va face sejurul si mai interesant.

Cateva dintre cele mai recomandate locuri de vizitat in timpul Festivalului:

  • Castelul Hirosaki, Aomori (cel mai bun timp pentru festival – 25 Aprilie – 30 Aprilie) – aici veti putea admira atat ciresii infloriti cat si castelul, de un traditional ce aminteste de vechile generatii ale luptatorilor japonezi. Parcul ce inconjoara castelul are peste 40 de hectare si a ajuns la peste 2600 de copaci, de diferite specii, de la cei 25 de ciresi plantati in 1715 aici de catre vechii stapani ai castelului.

Hirosaki - festivalul ciresilor

  • Kakunodate, Akita (cel mai bun timp pentru festival – dinspre mijlocul spre finalul lunii Aprilie) – o perioada extrem de scurta de la prima inflorire pana la maxima inflorire si asta pentru ca aici veti putea admira o specie unica de ciresi japonezi – ciresii plangatori, ale caror flori contrasteaza puternic cu gardurile negre ale vechilor locuinte ale samurailor de odinioara.

Kakunodate - festivalul florilor de cires

  • Parcul Goryokaku, Hokkaido (cel mai bun timp pentru festival – inceputul lunii mai) – din nou, o perioada scurta de cateva zile, dar avantajul pentru aceasta destinatie este ca va puteti planifica sejurul cel mai din timp – ciresii de aici infloresc odata cu prunii, in luna Mai, cel mai tarziu din intreaga Japonie. Frumusetea fortaretei, in forma de stea, cu marginile bine delimitate de canale de apa, exterioare si interioare, este pusa in valoare in timpul festivalului, atunci cand florile de cires si cele de prun creeaza un spectacol unic.

Goryokaku - in timpul Festivalului Japonez al Ciresilor infloriti

  • Ueno Park, Tokyo (cel mai bun timp pentru festival – sfarsitul lui Martie – inceputul lui Aprilie) – unul dintre cele mai aglomerate locuri din timpul Festivalului Ciresilor Infloriti, Ueno Park din Tokyo, isi asteapta vizitatorii, turisti si localnici deopotriva cu cei peste 1000 de ciresi infloriti si aliniati de-a lungul unei promenade cu atat mai spectaculoase cu cat in timpul noptii coroana ciresilor este permanent iluminata.

Festivalul Ciresilor Infloriti din Japonia – iti doresti sa ajungi aici?

 

Ueno park, Tokyo

 

Noi spunem ca merita…

 

Turisti in Parcul din Tokyo

 

…sa vedeti ciresii infloriti din Japonia macar o data in viata. Daca nu anul acesta, poate la anul. Inspirati-va din materialul nostru de azi si, in caz ca va vin ganduri de duca, sunati-ne…vom gasi ceva cat mai accesibil pentru voi (vorbim totusi de Japonia, nu de o excursie pana la bulgari, desigur).

Lasa un comentariu

Your email address will not be published.

Call Now Button