Castelele de pe Valea Loarei, locul cu doza maxima de romantism

Home // Blog // Castelele de pe Valea Loarei, locul cu doza maxima de romantism

Nu gresim deloc atunci cand definim Valea Loarei ca un loc cu doza maxima de romantism. De fapt, nici nu stim cine a definit locul astfel, insa stim ca de-a lungul anilor nimeni nu a avut curajul sa combata aceasta definitie si ne-am convins si noi ca Valea Loarei trebuie vazuta macar o data in viata.

Valea Loarei inseamna un traseu de vreo 200 km de-a lungul fluviului Loara, intre Angers si Chambord, unde 300 de castele isi inalta zidurile printre copacii seculari spre bucuria turistilor care nu mai contenesc sa le pozeze. Ce traseu va recomandam, unde este mai bine sa aterizati si unde sa va cazati va spunem noi in oferta creata pe gustul dumneavoastra, dar nu inainte de a va convinge singuri ca acest loc este unic in lume prin istorie, bun gust, grandoare si romantism.

Haideti sa incepem astazi o incursiune printre castelele de pe Valea Loarei!

Pornim?

 

Castelul Angers si Apocalipsa

Angers cu ai sai locuitori care se numara printre cei mai fericiti din Franta, este un orasel care incanta prin istorie (si-au lasat amprenta asupra acestor locuri atat de multe epoci, incepand cu instaurarea crestinismului si pana la Revolutia Franceza), cultura, mancare buna si vinuri fine (este a treia regiune din Franta la productia de vinuri). Pentru cei care vor sa exploreze zona fara sa inchirieze o masina, Angers se afla la o ora si jumatate cu trenul de Paris – o modalitate excelenta de a cunoaste localnici care sa iti impartaseasca din cunostintele lor. Avand o mostenire culturala vasta, orasul are multe de oferit turistilor care ajung aici, insa emblematic ramane Castelul Angers.

castele de pe Valea Loarei-Angers-min

Fortareata sau Castelul Angers este o cladire impresionanta ce dateaza din anul 1228. Constructia sa a durat doar 10 ani si a fost comandata de regenta lui Ludovic IX, Blanche de Castilia, o regina a Frantei care, pe langa ca a reusit sa ii tina locul la tron fiului ei atunci cand a fost nevoie, a avut viziune cand a comandat inaltarea castelului Angers. Aflat in vechea capitala a regiunii Anjou, Castelul Angers este inconjurat de nu mai putin de 17 turnuri cilindrice, inalte de pana la 40 metri. Daca astazi vi se par inalte, inchipuiti-va cum aratau acum aproape 800 ani cand erau si mai inalte iar locuintele din jur nu se ridicau mai sus de un etaj! Desi Castelul Angers a trecut prin multe razboaie, unele dintre ele marcandu-l pentru totdeauna (de pilda, razboaiele religioase in timpul carora s-a ordonat chiar demolarea lui – ne bucuram ca s-a decis pana la urma „doar” taierea turnurilor si transformarea lor in terase), acesta inca domina orasul prin statura sa. Mai mult, interiorul sau gazduieste tapiseriile cu Apocalipsa, tapiserii de o frumusete inegalabila ce dateaza din anul 1373. Cu o asa istorie nici nu este de mirare ca fortareata Angers se afla pe lista de obiective turistice de neratat din Valea Loarei.

 

Castelul Amboise – aici a locuit Leonardo da Vinci

Un alt castel impunator de pe Valea Loarei se inalta semet la 200 km de Paris. Este vorba de Castelul Amboise. Istoria acestuia incepe acum 500 ani, mai precis in anul 1492. Carol al VIII-lea, pe atunci un tanar de doar 13 ani, a decis, proaspat urcat pe tron, construirea unui castel impunator. Doi ani mai tarziu se intoarce din Italia cu prada de razboi, dar si cu o serie de arhitecti si gradinari care aveau sa redea vechiului domeniu o stralucire aparte. Din pacate Carol al VIII-lea moare trei ani mai tarziu, iar lucrarile vor fi finalizate de catre Francisc I. Abia acum castelul va atinge apogeul: turniruri, baluri mascate, lupte cu animale salbatice se vor tine la castel si il vor face din ce in ce mai cunoscut.

castele de pe Valea Loarei-Amboise

Francisc I, un mare iubitor de arta, il va aduce la Castelul Amboise pe Leonardo da Vinci. Acesta din urma va locui in Clos-Luce, resedinta aflata la 500 m de Castelul Amboise, cele doua fiind unite printr-un pasaj subteran. In cei trei ani cat a locuit aici, Da Vinci a conceput proiecte uriase, printre care cel pentru conectarea pe calea apei a tuturor rezidentelor princiare aflate de-a lungul Loarei si afluentilor ei.

Ca o ironie a sortii, castelul atat de celebru avea sa ajunga o ruina in urmatorii ani. In functie de capriciile Coroanei, proprietarii care l-au locuit au avut mai mult sau mai putin posibilitatea de a avea grija de el; din acest motiv, in anul 1848 Castelul Amboise intra in proprietatea statului si este transformat in inchisoare. Zece ani mai tarziu va adaposti un azil de batrani si abia la inceputul anilor 1900 castelul a fost restaurat si readus la onorabilul titlu ce ii fusese atribuit la inceputul lucrarilor de constructie.

Tur personalizat „Castelele de pe Valea Loarei”?

Contacteaza-ne!

 

Castelul Chenonceau si gratia feminina

Fiind inconjurat de padure si beneficiind de frumusetea raului Cher, castelul Chenonceau este astazi al doilea cel mai vizitat castel din Franta. Si nici nu este de mirare! Gratia lui este inconfundabila si se datoreaza reprezentantelor sexului frumos care au asistat la construirea lui.

castele de pe Valea Loarei-Chenonceau-min
castele de pe Valea Loarei-Chenonceau-min

Totul a inceput in anul 1513 cand sotia unuia dintre bancherii lui Francisc I, rege al Frantei la acea vreme, a decis dispunerea cladirilor si a scarilor. Aceasta se numea Caterina Briconnet si timp de 8 ani a supravegheat indeaproape constructia castelului ce avea ca mai tarziu, in anul 1547, sa fie daruit de catre Henric al II-lea celei mai frumoase femei pe care a avut-o Franta: Diana de Poitiers. Aceasta, rivala Caterinei de Medici, amanta regelui Henric al II-lea si adevarata conducatoare a Frantei, a adaugat gradina si a unit printr-un pod malurile raului. Totusi, dupa moartea prematura a regelui, castelul Chenonceau i-a fost confiscat Dianei de Poitiers, locul ei aici fiind luat de Caterina de Medici care a proiectat gradina si a adaugat podului o galerie pe doua niveluri. Doua secole mai tarziu, in anul 1782, Madame Dupin, mare iubitoare de literatura si bunica scriitoarei si feministei franceze care a scris sub pseudonimul George Sand, intra in posesia castelului. Astfel, Castelul Chenonceau incepe sa fie astfel frecventat de marii artisti ai vremii, fapt ce contribuie la crutarea lui in timpul Revolutiei Franceze.

Indiferent ca veniti aici pentru a vedea frumusetea domeniului, pentru a admira tapiseriile flamande ori pentru a o privi pe Diana de Poitiers in tabloul lui Primaticcio, castelul Chenonceau va fi cu siguranta pe gustul oricaruia dintre voi. Castelul Chenonceau se afla la doar 16 km de Castelul Amboise, asa ca nu uitati sa le bifati pe amandoua daca ati ajuns in zona!

 

Castelul Chambord, splendoarea coroanei franceze

In anul 1519 a inceput constructia celui mai vast castel de pe Valea Loarei. Francisc I a vrut sa construiasca un simbol nepieritor al coroanei franceze: un castel cu 440 de camere, cu un domeniu de 5500 hectare plin cu animale salbatice, inconjurat cu un zid de 32 km.

castele de pe Valea Loarei-Chambord

Interiorul nu se lasa nici el mai prejos grandorii exteriorului: puteti astfel admira scara interioara proiectata de Leonardo da Vinci, Salonul de Vanatoare cu o frumoasa tapiserie de secol XVI sau dormitorul lui Francisc I cu patul de catifea tesut cu aur.

Se spune ca o vizita la Castelul Chambord inseamna aprofundarea a jumatate de mileniu din istoria Frantei, asa ca va recomandam sa va dedicati o zi intreaga acestui domeniu aflat la cca 180 km de Paris.

In interior sunt peste 4500 de obiecte de arta restaurate si peste 60 de camere deschise publicului. Nu ratati o plimbare cu bicicleta prin gradinile reamenajate in 2017 – kilometri intregi de alei va stau la dispozitie pentru o dupa-amiaza “French-style”.

Un tur organizat in padurile salbatice poate fi o optiune pentru cei comozi sau care nu reusesc sa isi mentina echilibrul pe doua roti – un ghid foarte bine pregatit si o masina de teren sunt tot ce va trebuie pentru o ora si jumatate de aer curat.

Tur personalizat „Castelele de pe Valea Loarei”?

 

Castelul Blois si tradarile

Istoria Castelului Blois incepe devreme, cam pe la jumatatea anilor 1300. Pe atunci, acesta era detinut de contele de Chatillon. Sotia acestuia se indragosteste nebuneste de ducele Ludovic de Orleans caruia ii da foarte multi bani. Seducatorul duce strange astfel o mica avere cu care va cumpara un castel – ati ghicit, chiar Castelul Blois!

castele de pe Valea Loarei-Blois

O alta tradare care marcheaza Castelul Blois are loc in anul 1588. Henric I, duce de Guise, isi petrece noaptea cu amanta lui, membra a grupului de femei spioni ai Caterinei de Medici. A doua zi este chemat la Castelul Blois si ucis cu 45 de lame ce i-au strapuns corpul in timp ce Henrich al III-lea il privea.

Apartamentele Caterinei de Medici sunt martori muti ai clipelor pe care aceasta le traia in “inchisoarea de aur” unde a si murit. Cele 237 de panouri de lemn ce acopera peretii apartamentelor se deschideau cu ajutorul unei pedale ascunse. In spatele lor aceasta isi tinea ascunse otravurile, secretele de stat si bijuteriile.

Fiind invaluit de mister, castelul gazduieste, in Place du Chateau, Maison de la Magie unde au loc zilnic spectacole.

In turul vostru de descoperire a castelelor de pe Valea Loarei sa nu care cumva sa il ratati, mai ales ca se afla la doar 18 km de Castelul Chambord!

 

Castelul d’Usse si Frumoasa din Padurea Adormita

La jumatatea drumului dintre Castelul Amboise si Castelul Angers se afla castelul care l-a inspirit pe Charles Perrault pentru decorul din Frumoasa din Padurea Adormita: Castelul d’Usse, de neratat pentru copiii familiarizati cu povestea careia i-a folosit ca muza. In acest sens se organizeaza tururi tematice care va conduc prin tuneluri, scari in spirala, tavane si praguri foarte joase, pana in camerele din turn.

Va recomandam sa priviti castelul de la 200 m distanta. Astfel ii veti putea admira stilul militar si turnurile fortificate.

castele de pe Valea Loarei-d’Usse

 

Sfaturi pentru cei care aleg sa viziteze castelele de pe Valea Loarei

  • Ati auzit de sanctuarele “dives bouteilles”? Ei bine, aici se gasesc cramele cu acest nectar al zeilor care a cucerit lumea. Puteti face, pe langa un tur al castelelor de pe Valea Loarei, si un tur al cramelor, mai ales daca alegeti toamna pentru acest circuit. Puteti incepe un astfel de tur de oriunde. Fie ca preferati sa va imbatati, la figurat, cu aroma ametitoare a strugurilor din Montlouis, langa Amboise, fie ca preferati un vin fin din soiul “Breton” sau unul nobil denumit si “vin pentru intelectuali”, va garantam ca la final cu totii veti fi cuceriti de “rejouis les coeurs”. Si cum poate fi mai bine decat sa iti continui circuitul turistic cu inima inveselita?
  • Sunteti amatori de senzatii tari si romantism? Da, suna putin ciudat, insa cei curajosi dar si extrem de romantici pot incerca zborul cu balonul. Plecarea este de la Montrichard (cca 30 km de Blois), iar zborul deasupra castelelor de pe Valea Loarei dureaza aproximativ o ora si jumatate. Atentie, tururile cu balonul depind in totalitate de conditiile meteo.
  • Atentie, ciclisti! 800 km de drumuri special amenajate pentru pasionatii de calatorii pe doua roti se intind de-a lungul fluviului, vizand principalele castele de pe Valea Loarei. Toate detaliile despre acest traseu precum si multe alte informatii utile biciclistilor gasiti aici.

V-am convins? Tot ce ramane sa faceti este sa ne solicitati un tur personalizat sau sa alegeti unul din circuitele cu grup pe care le organizam la Castelele de pe Valea Loarei.

 

Lasa un comentariu

Your email address will not be published.

Call Now Button