Perugia – un oras istoric si cosmopolit

Home // Blog // Perugia – un oras istoric si cosmopolit
Perugia – un oras istoric si cosmopolit

Perugia este o destinatie pe care putini turisti o cunosc si asta nu pentru ca nu ar avea destule atractii turistice, ci pentru ca pana acum nu existau zboruri directe si nici oferte turistice precum cele tocmai scoase de marii operatori pe piata. Totusi, asteptarea a meritat – in sfarsit, cei care doresc sa vada si altceva decat cvasi-permanentele Roma, Napoli sau Milano (printre cele mai solicitate destinatii italiene) au prilejul sa vada ceva inedit – un oras istoric si in acelasi timp atat de cosmopolit incat nu veti realiza ca vedeti aceleasi ziduri etrusce pe care le vedeau si soldatii lui Hannibal atunci cand invingeau ostile romane.

Haideti cu noi in calatoria imaginara – astfel veti sti dinainte la ce sa va asteptati de la un sejur la Perugia!

 

Sejur Perugia – zborul direct constituie un mare avantaj

Introducerea si pe piata romaneasca a unor zboruri directe va vor face fara indoiala sa luati in calcul aceasta destinatie. Astfel, cu mai putin de 50 de Euro de persoana, incluzand si zborul de intors, puteti ajunge de la Bucuresti la Perugia. In aproximativ doua ore aterizati intr-o locatie care are atat de multe de oferit, dar care a fost atat de nedreptatita pana acum in ceea ce priveste marketingul turistic.

Si, pentru ca nu prea se inghesuie multi sa scrie despre aceasta destinatie, o vom face noi, astazi, intr-un calatorie online la care va invitam sa participati.

 

Perugia – principalele atractii turistice

Perugia este un oras italian pe care unii l-ar descrie drept un frumos oras medieval; spunem “unii” pentru ca altii l-ar descrie ca pe un important centru studentesc (sa nu uitam ca aici se afla doua universitati extrem de renumite, dintre care una este destinata studentilor internationali). O alta parte dintre cei care cunosc Perugia s-ar referi la aceasta ca la un loc unde viata de noapte si distractia din baruri si cluburi cunosc o energie rar intalnita – nu este de mirare, cu atatia tineri sositi din toata lumea aici, nu?

Ca asezare, capitala regiunii Umbria, Perugia, este cocotata in varful colinelor; la drept vorbind, cele mai importante atractii turistice le constituie cele medievale sau chiar mai vechi, dinaintea erei noastre. Din acest punct de vedere veti gasi foarte usor sa va imaginati ca pasiti pe urmele vechilor cavaleri sau chiar a hoardelor de “barbari” care contestau suprematia Imperiului Roman.

Dar, ce putem vedea in Perugia?

 

 Catedrala San Lorenzo

catedrala San Lorenzo Perugia

Catedrala San Lorenzo din Perugia, un lacas de cult construit in stil gotic, este renumita in special pentru o fatada nefinalizata in exterior, dar si pentru decoratiile stucco si picturile ce dateaza din secolele XIV-XVI.

Printre cele mai renumite picturi pe care le puteti vedea in interior este si Coborarea de pe Cruce (Deposizione dalla croce), pictata de Federico Barocci in 1569 si pe care o veti gasi in Capela lui San Bernardino. Celor care se asteapta sa vada o pictura baroca in adevaratul sens al cuvantului le spunem ca, desi stilul este baroc, picturii ii lipseste profunzimea – actiunea se petrece in primul plan. Totusi, personajele sunt extrem de expresive.

La est de catedrala San Lorenzo se afla biserica San Severo, renumita pentru ca aici veti gasi celebra fresca “Trinitate” a lui Rafaelo (da, acel Rafaelo).

City Break PERUGIA?

 

Fontana Maggiore si Piazza IV Novembre

Fontana Maggiore Perugia

In centrul locatiei cunoscuta drept Piazza IV Novembre se afla o fantana din secolul XIII – Fontana Maggiore. Fantana este una dintre cele mai frumoase ale acelei perioade si a fost sculptata de doi artisti renumiti din Toscania, Nicola si Giovanni Pisano. Fantana are doua bazine cu multiple fatete, construite din piatra alba si roz, iar deasupra lor sunt sculptate in bronz trei nimfe care tin o urna din care se scurge apa.

Piata a reprezentat in perioada medievala centrul comunitatii – chiar si cele cinci strazi principale ale orasului vechi radiaza din acest punct catre exterior. Tot in aceasta zona veti gasi si Palatul Arhiepiscopului si Muzeul Istoriei Naturii.

 

Palazzo dei Priori

Palazzo dei Priori Perugia

“Prori” este un termen care, cel mai probabil, va suna cunoscut – Priory of Sion din Codul lui Da Vinci este termenul care va vine in minte. Si nu sunteti departe de intelesul termenului “priori” – acesta s-ar traduce cu “cei dintai cetateni”.

Palatul a fost locul unde se adunau cei dintai cetateni ai Perugiei si care constituiau magistratura capitalei regiunii Umbria. Magistratura s-a constituit in 1303 iar cladirea in sine este o piesa arhitecturala importanta inca de atunci. Intrarea in palat, dinspre Piazza IV Novembre, este strajuita de un grifon (simbolul Perugiei) si un leu din bronz din secolul XIV ce comemoreaza victoria Perugiei asupra Sienei in batalia din 1358.

Scopul acestei magistraturi (adunare a breslelor) era sa legifereze si sa judece disputele ce se iveau in acele vremuri, fie ele comerciale sau de ordin comun. Breasla celor care faceau schimbul de bani (un schimb valutar al vremurilor noastre) aveau sediul intr-o locatie adiacenta palatului si aveau privilegiul de a fi mereu reprezentati in Magistratura. De altfel, Collegio del Cambio, aflat la cativa pasi departare, este o alta atractie turistica a Perugiei, avand interiorul acoperit de frescile lui Pietro Perugino, un pictor renascentist italian.

City Break PERUGIA?

 

Oratorio di San Bernardino

Oratorio di San Bernardino Perugia

Intre 1457 si 1461, calugarii franciscani din Perugia au decis ridicarea acestui magnific asezamant in onoarea lui San Bernardino di Siena, un calugar care a predicat in Perugia si care a fost canonizat in 1450.

Basorelieful de pe arcada principala, creat de Agostino di Duccio, este cea mai importanta lucrare renascentista din intreaga Perugie – merita sa il vedeti!

 

Basilica San Pietro

Basilica San Pietro, Perugia

Atat poarta cat si biserica San Pietro constituie puncte de atractie pentru turistii care ajung in Perugia. Biserica San Pietro este un lacas de cult crestin care a fost reconstruit in secolul al XII-lea, pastrand cele 18 coloane vechi initiale. Frescele, tavanul din lemn aurit si pictat de maestrii vremii, dar si scaunele corului bisericii sunt printre cele mai frumoase din intreaga Italie.

In interior veti putea admira, intre altele, picturi ale lui Rafaelo, Perugino si Parmigianino.

 

City Break PERUGIA?

 

San Domenico

San Domenico Perugia

Basilica romano-catolica a carei constructie a inceput in 1305 reprezinta inca o atractie turistica foarte vizitata de catre cei care ajung in Perugia.

Constructia bisericii nu a fost una lipsita de incidente. Dupa ce a fost finalizata, constructorii si-au dat seama ca partea superioara este instabila si atunci au preferat sa o demoleze.

Problemele nu au incetat insa. In 1614, stalpii de sustinere din interiorul bisericii au cedat si, bineinteles, a cedat si tavanul pe care il sustineau. Lucrarile de reconstructie care s-au desfasurat intre 1621 si 1634 au modificat structura initiala a basilicii, motiv pentru care astazi este mai solida dar a si schimbat pe alocuri ideea initiala a ctitorilor bisericii San Domenico.

Iubitorii artei renascentiste au  ce vedea in interior – de la frescele pictate de maestri ai vremurilor trecute pana la mormantul Papei Benedict al XI-lea sau lucrarile de la altar, San Domenico ramane o marturie peste veacuri a ceea ce a insemnat arta renascentista perugiana.

 

Arco d’Augusto

Arco d’Augusto Perugia

Una dintre portile care permiteau trecerea prin zidurile de aparare etrusce care inconjurau odinioara orasul, Arcul lui Augusto dateaza din cea de-a doua jumatate a celui de-al treilea secol inaintea erei noastre; sistemul de aparare al etruscilor in fata ostilor romane era atat de bine pus la punct, iar pozitia ridicata a Perugiei un atat de mare avantaj in fata agresorilor, incat romanilor le-a luat aproape 7 luni sa asedieze si sa cucereasca orasul etrusc in anul 40 era noastra.

Imparatul Augustus, cel care a condus ostile romane, a decis sa restaureze Arcul de intrare in oras, fapt care i-a si dat numele – Arco d’Augusto.

Pe poarta de intrare veti vedea o inscriptie – Augusta Perusia. Dateaza exact din acea perioada!

City Break PERUGIA?

 

Perugia – orasul cosmopolit al tinerilor

Tineri Perugia

Asa cum va spuneam, Perugia este, dincolo de a fi un oras istoric, un oras cosmopolit si cu un aer international – aici se afla doua universitati foarte renumite, dintre care una este dedicata studentilor straini.

De aceea, sa nu va mire multitudinea de nationalitati a tinerilor care locuiesc, temporar sau definitiv, aici. Orasul este unul viu si colorat, din acest punct de vedere, iar cafenelele, barurile, restaurantele si cluburile (multe din ele deschise si ziua si noaptea) ofera turistilor de toate varstele cadrul perfect pentru a te relaxa.

Va doriti sa ajungeti in Perugia? Acum puteti sa o faceti la un cost mai redus decat oricand.

Lasa un comentariu

Your email address will not be published.

Call Now Button