Pisa – Turnul Inclinat si alte atractii turistice

Home // Blog // Pisa – Turnul Inclinat si alte atractii turistice
Pisa – Turnul Inclinat si alte atractii turistice

Adevarul este ca Pisa a fost mereu imaginata prin prisma celebrului Turn inclinat. Bine, mai au si acea echipa de fotbal, dar pe cine sa intereseze o echipa care nu se ridica mai sus de seria B? Sincer, mai degraba s-ar ridica peste noapte Turnul din Pisa decat sa promoveze echipa locala in Serie A!

Dar de ce vorbim noi despre fotbal?

Pisa este una din destinatiile turistice cunoscute ale Italiei. Nu putem sa o comparam din acest punct de vedere cu Perugia, de exemplu, aceasta din urma fiind (inca) unul din orasele omise de turistii romani de pe harta destinatiilor turistice obisnuite.

Si totusi, Pisa are mult mai multe de oferit decat un turn inclinat. Sunteti curiosi?

Atractiile turistice din Pisa

1. Turnul Inclinat din Pisa

Turnul inclinat din Pisa

Langa catedrala din Pisa se afla celebrul turn inclinat, La Torre Pendente, o constructie cunoscuta in toata lumea datorita (sau sa spunem “din cauza”?) faptului ca…se inclina anual cu cate un milimetru.

Istoria turnului este pe cat de tumultoasa, pe atat de hazlie – in 1173, liderii Republicii Pisa, cea mai frumoasa republica maritima a Italiei, au inceput construirea turnului, punand temelia acestuia. Turnul se dorea a fi drept, bineinteles, insa atunci cand au ajuns la al treilea “etaj” al acestuia, contructorii si-au dat seama ca turnul se scufunda catre partea de sud, inclinandu-se.

Intrucat la acea vreme tehnologia constructiilor nu ajunsese la un nivel precum il cunoastem noi acum, constructorii au incercat tehnici empirice, care s-au dovedit la fel de dezastruoase – au incercat sa mareasca greutatea peretelui nordic al turnului (esec total!) si au incercat sa inalte (!!!) peretii sudici – tentativele de “reparatie” a erorilor initiale au esuat iar in acel moment s-a decis stoparea lucrarilor.

Turnul a ramas incomplet dar vizibil inclinat inca aproape 100 de ani cand s-a decis ca Turnul sa fie terminat. Arhitectii acelei perioade au incercat sa “repare” si ei situatia asa cum s-au priceput, incercand sa curbeze etajele superioare ale turnului si sa il faca pe cat posibil vertical. Esec total – turnul arata acum fix ca un turn curbat si pe deasupra si inclinat!

In 1990 inginerii italieni au calculat ca, la o aplecare de 5,5% si cu o viteza de 1 mm pe an, turnul avea sa se prabuseasca complet pana in anul 2000 (din cauza faptului ca ar fi ajuns la o pozitie care i-ar fi determinat prabusirea). In plus, aceiasi ingineri au depistat, pe langa faptul ca turnul se inclina, si ca acesta incepuse sa se roteasca incet in jurul axei proprii (deh, incepuse sa se creada planeta) si atunci au oprit vizitarea acestuia si au inceput sa il “mestereasca” cu tehnici moderne.

Rezultatul? Un turn mai putin inclinat (“doar” 3,9%), curbat si care a costat o groaza de bani pentru a-l…”repara”.

Sincer? Foarte probabil ca tehnicile moderne de constructie ar fi permis “indreptarea” turnului pana ar fi ajuns aproape de o inclinatie de 0,1%, dar atunci nu s-ar mai fi numit Turnul Inclinat din Pisa ci…Turnul Curbat din Pisa. Iar pentru turnuri curbate nimeni nu bate atata drum pana in Pisa, nu?

 

2. Catedrala Santa Maria Assunta

Catedrala Santa Maria Assunta Pisa

Catedrala Santa Maria Assunta, situata langa Turnul Inclinat din Pisa, este un exemplu de stil arhitectural italian specific acestei foste republici maritime. Inceputa in 1063, catedrala este inaugurata, desi neterminata, in 1118. Ulterior i-au fost adaugate si alte elemente constructiei religioase, in acelasi secol, devenind, treptat, impunatoarea si frumoasa catedrala pe care o putem admira si in prezent.

Interiorul este spectaculos – nu ratati mozaicurile lucrate in secolele XIII-XIV si nici portile masive de bronz ale Porta di San Ranieri pe care se pot admira scene din viata lui Iisus si a Fecioarei Maria; recomandam, de asemenea, sa zaboviti un timp langa amvon – este o piesa de arta in adevaratul sens al cuvantului!

 

3. Baptiseria Catedralei din Pisa

Baptiseria din Pisa

Daca in bisericile crestine botezul are loc in interiorul bisericii, in apa sfintita din cristelnita, la catolici se utilizau baptiseriile, constructii de sine statatoare de langa biserica. Baptiseria din Pisa, situata langa catedrala, nu face exceptie in ceea ce priveste solemnitatea unor constructii de acest tip.

Un fapt inedit in ceea ce priveste aceasta baptiserie ce completeaza complexul religios al Catedralei din Pisa – intrucat a fost construita de-a lungul unei perioade indelungate de timp (peste doua sute de ani!) si trecuta efectiv din punct de vedere al responsabilitatii arhitecturale din tata in fiu (Nicola si Giovanni Pisano), se poate lesne observa trecerea de la perioada romanesca la cea gotica urmarind modul in care au fost concepute etajele inferioare si cele superioare ale constructiei.

In interior veti intalni aceeasi solemnitate si aer impunator specific catedralelor si constructiilor catolice ale acelei vremi. Amvonul este pe masura edificiului religios, concurand in frumusete cu cel al catedralei.

 

4. Palatul Cavalerilor

Pisa Palazzo dei Cavalieri

Amplasat in Piata Cavalerilor (Piazza dei Cavaleri), Palatul va ofera o imagine pe care cu greu o veti gasi in cazul altor cladiri de acest tip – nu in ceea ce priveste dimensiunea sau alte elemente care l-ar face mai impozant, ci in ceea ce priveste modalitatea in care palatul este decorat – fatadele lui sunt acoperite cu…sgraffito.

Ce este sgraffito? Ei bine, este o tehnica de décor traditional, folosita mult in perioada Renasterii (sgraffito traditional) si care implica o lucrare de tip basorelief, executata in mortar asezat pe peretii unei cladiri in mai multe straturi (de regula intre doua si patru), de culori diferite. Odata straturile de mortar asezate, artistul incepe sa contureze desenele prin zgarierea straturilor pentru fiecare element al desenului si, in functie de culoarea dorita, indeparteaza intr-o anumita zona unul, doua sau trei straturi de mortar, pana ajunge la culoarea dorita. Denumirea tehnicii vine de la “sgraffia”=a zgaria in limba italiana.

Incepand cu anul 1810 palatul gazduieste sediul Scuola Normale Superiore, un colegiu de elita fondat de Napoleon. In vecinatatea palatului se afla si Palatul Orologiului (Palazzo dell’Orologio) care acum serveste drept biblioteca pentru Scuola Normale Superiore. Si, cum sa nu inveti carte atunci cand scoala ta se afla…intr-un palat, nu?

 

5. Muzeul National – Museo Nazionale

Muzeul National din Pisa

Daca tot va aflati in Pisa, dati o fuga (la pas, desigur) si pana la Muzeul National. Veti putea admira o varietate de sculpturi si picturi ai artistilor de la scolile toscane din perioada cuprinsa intre secolele XII si XV.

Deosebit de interesante sunt si lucrarile de arta care au fost aduse aici de la numeroase biserici din acea perioada, pentru a putea fi protejate de intemperii.

Am incercat doar sa enumeram cateva dintre atractiile turistice pe care un calator hoinar prin lume le poate gasi in Pisa. Orasul ofera insa mult mai multe atractii si veti putea intalni biserici vechi la tot pasul, una mai frumoasa decat alta, sculpturi si piete amenajate asa cum le-au lasat artistii vremurilor de odinioara. Nu uitati – in Italia va aflati nu numai in patria modei, ci a bunului gust si a simtului estetic care s-a conturat aici din cele mai vechi timpuri; renascentismul este aici la el acasa, dragi cititori, iar italienii l-au raspandit la sfarsitul Evului Mediu Tarziu in intreaga Europa!

Ca de obicei, lasati rezervarile pe seama noastra. Va ramane doar sa explorati unul dintre frumoasele orase italiene si sa vizitati multe alte atractii turistice din Pisa pe langa acel faimos turn inclinat.

Zbor lin!

Lasa un comentariu

Your email address will not be published.

Call Now Button