Top 7 obiective turistice Padova

Home // Blog // Top 7 obiective turistice Padova
Top 7 obiective turistice Padova

Printre cele mai vechi orase ale Italiei, Padova este un oras al contrastelor vizuale, fiind un amestec de stiluri arhitecturale ce il fac cu atat mai deosebit. Pe strazile Padovei se impletesc armonios civilizatiile venetiana cu cea romana, medievala si renascentista, intr-un stil unic, fermecator, aparte, ce atrage anual milioane de turisti. Acest lucru nici nu este de mirare daca te gandesti la numeroasele posibilitati de a ajunge in Padova, atat pe calea aerului (cel mai apropiat aeroport fiind Venetia Marco Polo, urmat de Treviso si Verona la distante de 50 km, respectiv 90 km), cat si cu trenul (pentru cei care indragesc calatoriile cu trenul, Padova este un important nod de legatura in regiune, prin urmare poti ajunge aici indiferent de unde calatoresti sau cu ce tren calatoresti – Eurostar, InterCity, EuroCity, Espresso trenul, nu cafeaua).

Intr-o poezie veche, Padova este descrisa ca “o lunca fara iarba, un sfant fara nume si o cafenea fara usi”. De ce? Va spunem noi mai jos si va lasam sa va convingeti intr-un city break la Padova.

 

1. Piata Prato della Valle sau “Lunca fara iarba”

Inchipuiti-va o intindere mare, dar foarte mare, cam de 90 mii de metri patrati. Atat masoara Piata Prato della Valle, a treia piata ca marime din Europa dupa Piata Rosie din Moscova si Place de la Concorde din Paris. Istoria pietei incepe cu anul 1775 cand o zona mlastinoasa a fost asanata si aranjata. De atunci, Piata Prato della Valle a fost infrumusetata in mod constant. Astazi, 78 de statui strajuiesc de-a lungul canalului, probabil, cea mai frumoasa piata din lume. Localnicii vin aici pentru a practica jogging si a face plimbari cu bicicleta, dar si pentru a se relaxa la sfarsitul zilei. Turistii vin in faimoasa piata tocmai pentru ca este faimoasa si pentru a face fotografii care sa spuna, fara a fi nevoie de cuvinte, Padova. Si cu totii, localnici si turisti deopotriva, se aduna in Piata Prato della Valle in fiecare sambata pentru a simti din plin pulsul unei piete gigant cum numai aici pot intalni. Si, o data ajuns aici, vei intelege de ce piata este cantata de localnici ca “lunca fara iarba”.

City Break PADOVA?

 

2. Palazzo della Ragione

Palazzo della Ragione, cunoscut de italieni ca “Il Salone” a fost construit in anul 1218 ca sala de tribunal. Datorita marimii sale, Palazzo della Ragione ramane si astazi cel mai mare salon medieval din Europa. Nu mai vorbim de spectaculozitatea peretilor sai, acoperiti cu sute de fresce care ilustreaza motive astronomice, mitice si zodiacale.  Daca vrei sa traiesti agitatia pietelor italiene, sa simti parfumul produselor traditionale si sa admiri standurile viu colorate, aici este locul ideal. Vino dimineata devreme la intersectia celor trei piete, Piazza dei Signori, Piazza della Frutta si Piazza delle Erbe. Sigur vei gasi ceva pe gustul tau!

 

3. Basilica di Sant’Antonio sau “ Sfantul fara nume”

Cunoscuta de localnici ca “Il Santo”, basilica inchinata Sfantului Antonio dateaza din secolul al 13-lea si contine opere de o valoare inestimabila. Daca vi se pare ca nu o recunoasteti, priviti orizontul. Turnurile de clopot in stil oriental se profileaza maiestuos pe cer, fiind o trasatura caracteristica a orizontului orasului. O data ajunsi in fata basilicii, nu veti putea sa nu admirati coloanele in stil gotic, romantic si bizantin. Frumusetea lor este eclipsata doar de extrem de pitoreasca cupola conica cu ale ei doua turnuri subtiri, ori de celelalte sapte cupole mai mici ce au fost inaltate in anul 1424. Nici interiorul nu se lasa mai prejos! Aici veti admira in voie scene din viata Sfantului Antonio transpuse in operele faimosilor sculptori Jacopo Sansovino, Antonio, Tullio Lombardi si nu numai. Altarul mare poarta semnatura lui Donatello, iar in Cappella del Tesoro sau Cappella delle Reliquie ce dateaza din anul 1690 veti admira minunate lucrari in aur.

City Break PADOVA?

 

4. Cappella degli Scrovegni

Arta, arta, arta! Si iar arta! Privita de afara, capela nu spune nimic. Insa caramizile rosii adapostesc in interior una din cele mai importante capodopere italiene: peretii sunt pictati in intregime de Giotto intre anii 1303 si 1306. Pentru a proteja operele de expunerea indelungata la dioxidul de carbon, vizitele sunt atent controlate, asa ca…achizitionati-va din timp biletul de intrare (sau lasati-ne pe noi sa vi-l rezervam din timp)!

De aici, mergand agale pe strada Liston sau via VIII Febbraio, veti ajunge la Primarie, la Caffè Pedrocchi si la Palazzo del Bo, cladirea originala a Universitatii.  Sa ne continuam si noi calatoria…

 

City Break PADOVA?

 

5. Palazzo del Bo si Universitatea din Padova

Infiintata in anul 1222, Universitatea din Padova este una dintre cele mai vechi universitati din lume. Istoria ei incepe cu un grup de profesori si studenti ai Universitatii din Bologna ale caror libertati academice si privilegii le fusesera incalcate. Ce studiau studentii la Universitatea din Padova in anii 1200? Sa incepem: teologia, dreptul, astronomia, gramatica, medicina, filosofia, dialectica si retorica. Printre personalitatile care au invatat, au predat aici sau au invatat si apoi au predat, se numara Nicolaus Copernic – cel care a dezvoltat teoria heliocentrica a Sistemului Solar; Galileo Galilei – parintele astronomiei si al stiintei moderne; Camillo Borghese – cunoscut ca Papa Paul al V-lea; Constantin Cantacuzino – boier al Tarii Romanesti, o personalitate ilustra a acelei vremi care, printre altele, a realizat harta Valahiei; Gheorghe, nu cel romanesc, ci Gheorghe din Trapezunt – unul dintre principalii umanisti ai Renasterii italiene; Elena Cornaro Piscopia – da, ati citit bine, Universitatea din Padova a fost prima universitate din lume ale carei cursuri au fost absolvite de o femeie in anul 1678! Si nu orice cursuri, ci cursurile de doctorat in filosofie…

City Break PADOVA?

 

6. Caffè Pedrocchi sau “Cafeneaua fara usi”

Construita in 1826, purtand semnatura arhitectului Giuseppe Jappelli, cafeneaua fara usi a reprezentat un refugiu gata de a primi orice calator si intelectual al vremii. De aici i se trage si numele, nicidecum pentru ca…nu ar avea usi. Ba are si chiar multe deoarece este o cafenea cum nu ati mai vazut pana acum. Fiind un loc de intalnire, cafeneaua era animata de concerte, expozitii si conferinte. Si acum, ca si atunci, cafeneaua atrage zilnic iubitorii acestei miraculoase bauturi ce trezeste toate simturile…sau aproape pe toate. Tot ce va ramane sa faceti este sa beti o cafea aici. Savoarea cafelei intr-unul din saloanele care va inspira mai mult (Salonul Alb l-a inspirit pe Stendhal in romanul Manastirea din Parma) va fi o experienta ce sigur va va face sa suradeti toata ziua.

 

7. Orto Botanico

Da, la Padova se afla o impresionanta gradina botanica. De fapt, cea mai veche gradina botanica din lume. Aceasta dateaza din anul 1545 cand studentii veneau aici pentru a invata sa recunoasca plantele medicinale, devenind la scurt timp faimoasa pentru studierea speciilor exotice. Astazi, gradina reprezinta spatiu de studiu atat pentru elevi si studenti, cat si pentru vizitatorii curiosi.

V-am starnit curiozitatea? Contactati-ne pentru cele mai bune oferte de city break la Padova. Fotografiile facute aici sigur vor aduna sute de like-uri pe Facebook!

Lasa un comentariu

Your email address will not be published.

Call Now Button