Moscova

Home // Blog // Moscova
Moscova

In urma cu ceva timp prezentam pe blogul nostru o alta destinatie superba a Rusiei – Sankt Petersburg, un oras atat de frumos si de interesant incat am primit “reclamatii” de la cititorii nostri in legatura cu lungimea articolului respectiv, pe care, daca inca nu l-ati parcurs, va invitam sa o faceti (in vreo dupa-amiaza in care timpul va permite!). In orice caz, nu este vina noastra pentru ca Rusia are orase atat de darnice in ceea ce priveste atractiile turistice! 🙂

Incercam astazi sa prezentam al doilea oras ca importanta turistica al Rusiei – Moscova si obiectivele turistice.

Obiective turistice Moscova – cateva repere

Moscova este capitala Rusiei si are statutul de “oras federal”. Dupa extinderea din 2012, Moscova ocupa o suprafata de peste 2500 km2 si are o populatie in jur de 12 milioane de locuitori in orasul propriu-zis, la care se mai adauga inca aproape 4 milioane care locuiesc in zona metropolitana a Moscovei, o extensie a Capitalei. Este asadar orasul cel mai populat si cel mai intins din intreaga Europa; pe langa acestea, mai detine cateva recorduri pe care le vom prezenta pe rand in articolul nostru.

Moscova nu a fost insa singura capitala a Rusiei; asa cum spuneam si in articolul despre Sankt Petersburg, Petru cel Mare a fost cel ce a mutat capitala Imperiului Tarist la Marea Baltica, in 1712, iar Stalin a revenit in 1918 si a mutat (si intr-un gest simbolic) capitala noii republici inapoi la Moscova.

Desi un oras foarte vizitat (peste 5 milioane de vizitatori anual), Moscova inca nu a reusit sa distruga stereotipurile intregii lumi despre aceasta destinatie. Foarte multi dintre cei care isi doresc sa o viziteze, ezita, indeosebi avand in minte stereotipurile despre rusi, in general – rusii sunt “periculosi”, beau multa vodca si nu cunosc limba engleza! Nu mai vorbim despre stereotipul cu “in Moscova e frig tot timpul anului”.

La ora redactarii acestui articol in Moscova sunt la fel de multe (sau putine) grade ca in Bucuresti. Daca va e frig in Capitala frumoasei noastre tari, va e frig si la Moscova.

O curiozitate – rusii (la fel ca si turcii) au renuntat la trecerea din primavara pana in toamna la asa numita “ora de vara”. In acest fel rusii evita adaptarea organismului locuitorilor de doua ori pe an la noul orar, odata cu modificarea orei.

Vara sau iarna, ce avem de vizitat atunci cand ne aflam la Moscova?

 

Top 5 destinatii turistice pentru un city break sau sejur la Moscova

Desigur, intr-o capitala in care locuiesc 16 milioane de persoane sunt multe de vizitat. Totusi, am realizat astazi topul obiectivelor turistice al acestui frumos oras al Europei; asadar, primele 5, cu sau fara voia dvs, intr-o ordine aleatorie:

 

Metroul din Moscova

Metroul din Moscova

Inaugurat in 1935, pe atunci avand o lungime totala de 11 km si oprind in 13 statii, metroul moscovit a ajuns sa aiba in 2016 nu mai putin de 203 statii si 339 km! Ca o comparatie, metroul bucurestean atinge “incredibila” lungime de 69 de km si opreste in 51 de statii. Dupa unele surse, in 2018 ar fi trebuit sa mai inauguram cateva, dupa unele guri rele, nici in 2028 nu vor fi aceste lucrari finalizate…

Dar, sa revenim la metroul moscovit – ceea ce atrage nu este lungimea kilometrilor sau numarul statiilor ci frumusetea lui – arhitectura si picturile din fiecare statie sunt realmente impresionante.  Pentru ca sa intelegeti despre ce vorbim, aruncati-va ochii peste acest articol dedicat statiilor de metrou din Moscova.

Sejur la Moscova?

 

Kremlin

Kremlin

Resedinta presedintiei ruse si un important simbol al puterii la Moscova, recunoscut si in intreaga lume, Kremlinul este un loc incarcat de istorie si care a capatat o aura de intangibilitate in timp.

Constructia acestei fortarete a fost inceputa in 1320, atunci cand mitropolitul Rusiei de la acea vreme a fost fortat sa isi mute resedinta de la Kiev la Moscova. De aceea, Kremlinul a fost un loc in care primele constructii, chiar inainte de faimoasele ziduri, au fost bisericile si catedralele, multe refacute sau reconstruite in totalitate de-a lungul timpului.

In prezent, zidurile Kremlinului protejeaza o suprafata de peste 27 ha, iar in centrul acestei suprafete se afla Piata Kremlinului, inconjurata de Catedrala Adormirii Maicii Domnului, Catedrala Bunei Vestiri si Catedrala Arhanghelului Mihai. Tot in acest areal veti putea admira si Turnul cu clopot (al lui Ivan cel Mare), inalt de 81 de metri, despre care se spune ca ar marca centrul Moscovei cu cei peste 81 de metri ai sai. De fapt, Turnul cu Clopot are nu mai putin de 21 de clopote, care avertizau locuitorii Moscovei in caz de pericol.

Tot aici veti avea sansa sa vedeti Marele Palat al Kremlinului, care uneste Palatul Fatadelor si Palatul Terem; Marele Palat este resedinta oficiala a presedintelui Rusiei. Mai mult ca sigur nu veti avea sansa sa il intalniti pe Putin pe culoarele palatului, dar trebuie sa stiti ca resedinta este deschisa publicului de doua sau trei ori pe luna; trebuie insa sa va inscrieti din timp pe lista celor care doresc sa viziteze o parte din interiorul Marelui Palat. Biletul de intrare costa in jur de 350 de dolari dar cine nu isi doreste ca, macar pentru cateva ore, sa paseasca pe urmele unuia dintre cei mai puternici oameni ai planetei?

Sejur la Moscova?

 

Piata Rosie

Piata Rosie, Moscova

Piata Rosie este unul dintre cele mai cautate locuri de catre turistii care ajung intr-un sejur la Moscova – si cum nu ar fi asa cand aici au loc an de an paradele militare iar Piata este, alaturi de Kremlin, unul dintre cele mai cunoscute simboluri ale puterii rusesti in toata lumea…

Piata Rosie se afla in imediata vecinatate a zidurilor Kremlinului si este inconjurata de alte edificii religioase, cum ar fi Catedrala Sfantului Vasile, sau de catre simboluri ale comunismului – Mausoleul lui Lenin.

Tot in Piata Rosie veti putea vizita si Muzeul National de Istoriedin Moscova, locul unde veti avea prilejul sa cunoasteti indeaproape istoria acestui popor, din cele mai vechi timpuri si pana la dinastiile tarilor, comunism si prezent.

De mentionat ca Piata Rosie este pavata cu pietre de culoare cenusie si nu rosie, insa numele vine de la faptul ca acel cuvant care inseamna acum “rosu”, in rusa veche insemna “frumos/frumoasa”. Asadar, pe cale de consecinta, Piata Frumoasa a devenit Piata Rosie; asta nu inseamna ca nu veti fi incantati de rosul catedralelor din jur sau ca nu este o piata exceptional de frumoasa.

Sejur la Moscova?

 

Galeriile de arta

Galeriile Tretyakov, Moscova

Sunt multe galerii de arta in Moscova, dar in articolul de azi ne vom opri asupra a doua dintre ele: Galeriile Tretyakov si Galeriile Puskin.

 

Galeriile Tretyakov

Galeriile de Stat Tretyakov cuprind tot ceea ce au putut crea mai frumos artistii rusi de-a lungul istoriei artelor rusesti. Exista doua galerii – una care cuprinde perioada contemporana, incepand cu secolul XX, si alta care cuprinde artistii rusi care au trait si creat pana in secolul XIX.

 

Muzeul Puskin

Spre deosebire de Galeriile Tretyakov, aici veti gasi indeosebi arta occidentala, muzeul fiind renumit pentru creatiile impresioniste si post-impresioniste.

Sejur la Moscova?

 

Parcurile si gradinile

Parc in Moscova

Moscova este un oras verde. Nu verde, ci super-verde! Si nici nu ar avea cum sa nu fie astfel, atunci cand ne gandim ca 54% din suprafata acestui magnific oras federal este acoperita de parcuri si gradini.

Cu acest procent, Moscova este mai verde decat Viena, Singapore sau Roma, ca sa numim doar cateva dintre orasele renumite pentru procentul de verdeata.

Parcurile si gradinile Moscovei sunt adevaratii plamani ai orasului, iar aerul este permanent purifiat. Atat rusii cat si turistii straini umplu sezon dupa sezon aceste zone verzi, in cautare de relaxare, aer curat si liniste.

Cel mai renumit dintre parcuri, cantat de catre artisti locali si internationali, este Parcul Gorkiy – cautat in timpul verii pentru faimoasele sale alei, pentru cinema-ul in aer liber dar si pentru cafenelele si locurile de relaxare ori obiectele de arta – statui si sculpturi, care sunt expuse aici, iar iarna pentru faptul ca ofera doritorilor faimoasele patinoare in aer liber.

Vizitati-l, asa cum cantau odata despre el cei din celebra formatie The Scorpions, si incercati sa simtiti la randul vostru vantul schimbarii care transforma, inca de la caderea comunismului, Moscova :

“Follow the Moskow, down to Gorkiy park,

Listening to the wind of change”.

Ca de obicei, lasati rezervarile in seama noastra. Voua va ramane sa va bucurati de frumusetile Moscovei si de atractiile ei turistice.

Lasa un comentariu

Your email address will not be published.

Call Now Button