La Dune du Pilat (Duna din Pilat), Franta – cea mai mare duna de nisip din Europa

Home // Blog // La Dune du Pilat (Duna din Pilat), Franta – cea mai mare duna de nisip din Europa
La Dune du Pilat (Duna din Pilat), Franta – cea mai mare duna de nisip din Europa

La Dune du Pilat sau Duna din Pilat este (si pariem ca multi dintre voi nici nu stiati) cea mai mare duna de nisip din Europa. Pe cat de inedita, pe atat de necunoscuta si, la fel ca multi altii, nici clientii nostri obisnuiti nu au auzit de aceasta frumusete naturala a Frantei. De aceea, ne-am propus astazi sa prezentam La Dune du Pilat asa cum am face-o pentru toti cei care ne calca pragul agentiei.

Incepem

La Dune du Pilat (Duna din Pilat) – o scurta prezentare

Dune du Pilat - imagine cu padure

La Dune du Pilat reprezinta, asa cum spuneam, cea mai mare duna de nisip din Europa. Situata in Franta, langa micuta localitate La Teste de Buch si la 72 de kilometri de Bordeaux (multi turisti aleg sa combine cele doua atractii turistice, La Dune du Pilat si Bordeaux intr-o singura escapada), povestea dunei incepe cu multe milenii in urma, atunci cand nisipul a inceput sa se adune in acest loc, la confluenta curentilor atlantici. Si, de adunat s-a tot adunat, spulberat de vant, pana cand s-a format o uriasa duna de nisip – La Dune du Pilat a ajuns acum la o inaltime de 107 metri si la o lungime de 3 kilometri! Chiar in inima Europei, la Ocean. Nu va gandeati, nu-i asa?

La Dune du Pilat cuprinde 60 de milioane de metri cubi de nisip fin si inca se largeste cu 5 metri liniari pe an, devenind din ce in ce mai uriasa! Panta pe care o urca turistii a ajuns sa aiba un unghi de 50 de grade si puteti vedea in fotografiile de mai jos cam in ce maniera se poate urca pe Dune du Pilat

Exista locuri de camping langa duna, dar puteti gasi cazare in localitatile invecinate – La Teste de Buch sau altele. In plus, asa cum spuneam, sunt turisti care combina vizitarea Bordeauxului cu vizitarea dunei. Exista si o parcare generoasa, la aproximativ 400 de metri de La Dune du Pilat, iar in timpul sezonului de varf se deschid in zona restaurante si cafenele.

 

Doresti sa vizitezi DUNE DU PILAT?

La Dune du Pilat – atractii turistice si activitati recomandate

Dune du Pilat - acivitati

Bineinteles, intreaga destinatie La Dune du Pilat constituie o atractie turistica in sine. Ne vom referi insa la activitatile pe care le puteti face odata ajunsi aici…

 

1. Admirati si fotografiati La Dune du Pilat de la baza, de-a lungul dunei

Dune du Pilat, vedere de la baza

Odata ajunsi aici primul lucru pe care il puteti face este sa admirati maretia peisajului – un munte de nisip, o duna care se inalta la cei 107 metri ai sai peste intreaga coasta si care domina peisajul de la malul Atlanticului. Puteti zabovi o perioada la baza masivei dune de nisip sau puteti sa o luati usor, intr-o plimbare de 3 km dus si 3km intors de-a lungul acesteia, pe plaja. Peisajelepe care le veti intalni dincolo de zona in care se aduna de regula turistii sunt la fel de spectaculoase, desi mult mai salbatice.

Doresti sa vizitezi DUNE DU PILAT?

 

2. Urcati pe La Dune du Pilat, in oricare din variante – pe scari sau pe nisip!

Dune du Pilat - urcus pe scari

Multi turisti aleg sa urce cele 154 de scari de lemn, pana in varful dunei. Urcusul, desi pe scari, constituie pentru multi o provocare in sine si veti intalni, fara indoiala, turisti care zabovesc in anumite portiuni pentru a-si trage sufletul.

Foarte multi turisti aleg insa sa escaladeze uriasul munte de nisip direct pe…nisip, pe pante cu inclinatii de pana la 50 de grade, ajutandu-se pe alocuri de maini si traind o aventura pe care o poti trai doar in desert (si atunci insa cu teama de a nu deranja cumva straturile uscate care se afla in bataia vantului si de a nu declansa vreo reactie nedorita din partea milioanelor de granule de nisip).

La Dune du Pilat are insa o alta consistenta a straturilor (la soliditatea structurii contribuie mult si umezeala din aer) asa ca structura poate fi urcata si coborata fara probleme.

 

3. Admirati peisajul care vi se dezvaluie din varful La Dune du Pilat!

Imagine din varf Dune du Pilat

Peisajul este superb! Puteti vedea oceanul, asa cum nu il vedeti din alte parti si de la o inaltime pe care nu o intalniti in alte locuri, sau puteti admira peisajele de pe celalalt versant al muntelui de nisip, cele impadurite. In oricare din variante, asigurati-va ca fotografiati cele mai frumoase cadre pentru a le pune la loc de cinste pe Instagram sau Pinterest!

 

Doresti sa vizitezi DUNE DU PILAT?

 

4. Practicati snowboard, ski pe nisip sau alegeti o plimbare cu ambarcatiunile nautice!

Nu glumim – multi skateboarderi sau schiori aleg sa vina aici si sa-si incerce talentul asa cum si-l incearca in fiecare an pe zapada – consistenta nisipului fin ofera aproape aceleasi senzatii iar cei 107 metri din varf pana la baza vi se vor parea insuficienti!

Nu sunteti un fan al sporturilor de iarna sau nu aveti echipament la voi? Nicio problema – faceti ce fac toti ceilalti, de la cele mai mici varste la cele mai mari: lasati-va sa alunecati din varf spre baza; senzatia va fi asemanatoare cu atunci cand va dati pe partie folosind un celofan. Nu fiti timizi si lasati copilul din voi sa se bucure de toate acele senzatii ale copilariei!

In plus, la Dune du Pilat veti gasi mereu ambarcatiuni nautice de inchiriat pentru a face plimbari in apele oceanului; nu ratati, imaginea dunei este cu atat mai spectaculoasa de pe apa!

Dune du Pilat - sporturi nautice

5. Faceti plaja la Atlantic, langa duna

Plaja la Dune du Pilat, Franta

Sa nu uitam ca La Dune du Pilat se afla la intrarea in golful Arcachon, un golf pe cat de spectaculos pe atat de linistit atunci cand vine vorba de plaja. Depinde de anotimpul in care alegeti sa vizitati aceasta inedita destinatie a Europei, apa oceanului poate fi numai buna de inotat; daca alegeti insa sa veniti aici in Iulie-August, va trebui sa va obisnuiti cu aglomeratia de pe plaja si din zona dunei.

 

6. Survolati La Dune du Pilat intr-un zbor cu parapanta!

Parapanta langa Dune du Pilat

Aceasta activitate este rezervata celor mai curajosi dintre cei curajosi. Parapantele strabat mereu vazduhul deasupra La Dune du Pilat, iar imaginile preluate de temerari din aer, de deasupra dunei, sunt spectaculoase. Curentii de aer te plimba pe deasupra dunei intr-o alunecare spectaculoasa, lina, fara probleme; totusi, luati-va masurile de protectie necesare!

 

Doresti sa vizitezi DUNE DU PILAT?

 

7. Vizitati imprejurimile din regiunea Aquitania

Bordeaux, Aquitania

La Dune du Pilat se afla in regiunea Aquitania, o regiune extrem de pitoreasca a Frantei. La 72 de kilometri de duna se afla, asa cum spuneam, orasul Bordeaux, acolo unde puteti gasi numeroase atractii turistice pe care promitem ca vi le vom prezenta intr-un articol viitor, iar la 108 kilometri se afla Saint-Emilion, odata un fel de capitala a vinului in aceasta regiune renumita pentru vita de vie si vinurile produse aici, acum localitate aflata pe lista UNESCO. Saint-Emilion este un frumos oras cu stradute inguste, pietruite si cu o biserica veche, monolitica, pe care va recomandam sa o vizitati daca ajungeti aici.

 

La Dune du Pilat – una dintre destinatiile inedite ale Europei

I love Dune du Pilat

Dune du Pilat ramane una dintre cele mai inedite destinatii europene iar cei care ajung aici pot sa confirme acest lucru. Speram ca tot ceea ce am descris aici sa constituie mai mult decat o recomandare iar cei care isi doresc sa vada ceva inedit, asa cum ar fi o uriasa duna de nisip de la tarmul francez al Atlanticului, sa decida sa viziteze aceasta superba destinatie turistica europeana rezervata doar cunoscatorilor, la fel ca vinurile de Bordeaux de colectie…

Pentru cei care isi doresc sa vada mai multe fotografii din aceasta destinatie, le recomandam sa acceseze urmatorul album – peste 250 de fotografii si instantanee ale La Dune du Pilat, care cu siguranta va vor convinge sa va doriti macar sa ajungeti o data in viata acolo…

Bon voyage!

 

 

Lasa un comentariu

Your email address will not be published.

Call Now Button